Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn noemt informele zorg onvervangbaar

De informele zorg is onvervangbaar. Het verhoogt de kwaliteit van leven van cliënten en vult professionele zorgverlening op een unieke manier aan. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) bij de in ontvangstname van de toekomstagenda van de informele zorg en ondersteuning.
Van Rijn noemt informele zorg onvervangbaar
Foto: ANP Bart Maat

Van Rijn: ‘Mantelzorgers en vrijwilligers verhogen de kwaliteit van leven op een manier die we – ondanks alle zorg die in Nederland kunnen organiseren – op geen enkele manier kunnen vervangen. De kus van een naaste, de aandacht van een bekende, het is van zo veel waarde.’

Partijen

In de ‘toekomstagenda van de informele zorg‘ werkte het ministerie samen met de VNG en de organisaties voor vrijwilligers en mantelzorgers (Mezzo, de Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Het Rode Kruis, Kerk in Actie, Humanitas, Present, de Zonnebloem, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ Nederland), en MEE Nederland), de aanbieders van zorg (GGZ Nederland, MOgroep, BTN, VGN, Actiz) en de organisaties van professionele zorg (VenVN, LHV, Verenso en NVMW).

Doel is het vergroten van de onderlinge betrokkenheid in de samenleving. De partijen hebben vier thema’s benoemd, te weten:

•Het samenspel tussen de formele en informele zorg moet worden verbeterd: de zorgprofessional moet de informele zorgverlener meer als partner gaan zien.
•Er is meer aandacht nodig voor deskundigheidsbevordering: wat hebben professional en mantelzorger eigenlijk nodig aan scholing?
•Mantelzorgers en vrijwilligers moeten beter worden toegerust: zij moeten op een verantwoorde manier de zorg voor naasten vol kunnen houden.
•Verder zal ‘Vrijwilligerswerk nieuwe stijl’ een rol gaan spelen in het verlichten van de mantelzorger.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.