Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Van Rijn: Pgb-problematiek in 2016 opgelost

Mark van Dorresteijn
De pgb-betalingen verlopen stabiel. Een herstelplan moet ervoor zorgen dat ook het uitbetalingssysteem vanaf 2016 naar behoren werkt. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een Kamerbrief over de voortgang van het trekkingsrecht pgb.
Van Rijn: Pgb-problematiek in 2016 opgelost

De tijdigheid van de betalingen van declaraties verloopt zoals gewenst, aldus Van Rijn. 96 procent van alle declaraties die vanaf 1 april betaalbaar zijn gesteld, is binnen 10 werkdagen na binnenkomst betaald. De overige 4 procent is na 10 werkdagen betaald. De SVB geeft aan dat in de afgelopen 4 weken 92,8 procent van de meldingen van Per Saldo binnen 3 werkdagen is betaald. Bij Per Saldo is in juli het aantal meldingen betreffende betalingsproblemen afgenomen naar circa 15 meldingen per dag. Daarnaast komen bij Per Saldo dagelijks circa 10 meldingen binnen over onjuiste of onvolledige gegevens in het dossier. Bij de Helpdesk Zorgaanbieders is ook een dalende trend. Hier melden zich circa 2 zorginstellingen per dag. in de periode van 1 tot en met 19 juli heeft de SVB ruim 35.000 telefoontjes verwerkt met een gemiddelde wachttijd van 9 seconden. Een compleet overzicht met statistiek over de uitbetalingen staat in de brief van Van Rijn (PDF).

Verbetering pgb-systeem

Om de pgb-problematiek echt op te lossen, zijn er nog verbeteringen aan het computersysteem nodig, schrijft Van Rijn. Verbetering en vereenvoudiging van het systeem van trekkingsrechten is belangrijk om voor de budgethouders en zorgverleners tot een solide pgb te komen. Partijen als KPMG, Per Saldo en BVKZ hebben verbetervoorstellen gedaan die momenteel getoetst worden. Ook het Actal-onderzoek over vermindering van de regeldruk bij pgb’s wordt bij de verbetering betrokken. Het herstelplan is volgens Van Rijn primair gericht op het zorgdragen voor een stabiel systeem van trekkingsrechten op 1 januari 2016.

Vervolg

De tweede week van september geeft Van Rijn meer informatie over het verloop van het herstelplan. Ook zal er begin september een bestuurlijk overleg plaatsvinden over de voortgang.

Persoonsgebonden budget

Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb).
Bekijk het dossier

3 REACTIES

 1. Per Saldo geeft aan dat alle rekeningen binnen 10 dagen worden betaald. Sorry, maar ik wacht nou al meer dan 8 maanden op mijn vrijbesteedbaar bedrag wat er voor zorgt dat ik nog is extra rood sta naast al de bijgekomen kosten!

   

  Alleen de belangen van de zorginstellingen en zorgers zijn belangrijk. Maar de rechten van de clienten die in de WMO afvoerput zijn gedumpt wordt al 8 maanden de middelvinger naar opgstoken bij het opvragen van het VBB waar je gewoon nog recht op hebt, in de overgangsregeling.

   

  Ook worden de mensen nog voluit wijs gemaakt dat iedereen in de WMO een lage/ of lagere zorgvraag heeft dan iemand in de WLZ. Nee, dat is niet zo. Iedereen met grondslag GGZ wordt per defenitie in de WMO afvoerput gedumt met minder rechten, ook al is de zorgvraag even hoog of hoger als mensen die wel toegelaten zijn in de WLZ, enkel vanwegen de grondslag.

   

  Adolf Hitler zal trots zijn op de groep mensen die van GGZ zorg/ of begeleiding een soort derderangs zorg hebben gemaakt.

 2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.