Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Uitstel Wlz heeft weinig invloed op de kosten’

Uitstel van de Wet langdurige zorg (Wlz) heeft geen gevolgen voor de hoogte van de beheerskosten. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in reactie op het uitlatingen van D66 senator Roger van Boxtel. Menzis-ceo Van Boxtel pleitte op BNR-radio voor een jaar uitstel van de nieuwe wet.
Van Rijn: ‘Uitstel Wlz heeft weinig invloed op de kosten’
Foto: ANP Michael Kooren

‘Evenals de heer Van Boxtel constateer ik dat gemeenten verschillen in de mate waarin zij klaar zijn voor hun nieuwe taken. Dit baseer ik op de informatie uit het transitievolgsysteem van het Transitiebureau en de contacten die ik onderhoud met gemeenten, aanbieders en cliëntenorganisaties’, schrijft de staatssecretaris in antwoord op Kamervragen van Mona Keijzer (CDA). ‘De heer Van Boxtel uit daarnaast zorgen over de benodigde aanpassingen van ICT systemen en het tijdig op orde krijgen van gegevens. Ik wil er op wijzen dat onder regie van het Zorginstituut in samenwerking met de zorgkantoren, zorgaanbieders en andere ketenpartners in beeld is gebracht welke aanpassingen de hervorming van langdurige zorg met zich meebrengt voor de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR).’

Duidelijkheid

Van Rijn vervolgt door te stellen dat uitstel van de wet niet betekent dat zorgkantoren niet toch alvast scherper kunnen inkopen. Mocht de Kamer tegen de invoering op 1 januari 2015 stemmen, dat treedt een ‘versmalde AWBZ’ in werking. ‘Ongeacht welke wet er per 1 januari 2015 van kracht is, is er duidelijkheid naar zorgkantoren geboden over welke zorg ingekocht moest worden. De zorginkoop vindt de facto plaats op basis van een “versmalde” AWBZ. Geregeld is dat bij de invoering van de Wlz de rechten en plichten van zorgkantoren worden overgenomen door de Wlz-uitvoerders. Zowel onder de AWBZ als onder de Wlz blijft de huidige regio-indeling in 2015 gehandhaafd. Uitstel van de Wlz heeft geen gevolgen voor de hoogte van de beheerskosten.’

Debat

Vanmiddag om een uur vindt het tweede termijn plaats van het Kamerdebat over de Wlz. Dan zal de staatssecretaris waarschijnlijk concreter ingaan op de mogelijkheid van uitstel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.