Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: volgende stap persoonsvolgende bekostiging

Redacteur Zorgvisie
Staatssecretaris Van Rijn gaat experimenten starten met persoonsvolgende bekostiging. Dat laat het ministerie van VWS weten.
Van Rijn Groot.jpeg

Vanaf 2017 worden er in Zuid-Limburg en Rotterdam experimenten gestart met persoonsvolgende inkoop op het gebied van ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Persoonsvolgende bekostiging wil zeggen dat zorgaanbieders een vergoeding krijgen voor het leveren van zorg aan elke cliënt die voor hen kiest.

Persoonsvolgende bekostiging
‘De toekomst van onze zware zorg hangt heel nauw samen met het luisteren naar de wensen van (toekomstige) cliënten. We moeten mensen zelf laten bepalen waar ze zorg krijgen’, schrijft Van Rijn aan de Tweede Kamer. ‘Zuid-Limburg en Rotterdam zetten vanaf 2017 de eerste, hele belangrijke stappen in de richting waar we met z’n allen naartoe willen, namelijk veel meer regie voor de cliënt over zijn eigen zorg.’ Volgens VWS zal dit plan ervoor zorgen dat mensen meer vrijheid hebben om zorg af te nemen bij de aanbieders van hun keuze. Bovendien zouden ze zo meer zeggenschap krijgen over de geleverde zorg, schrijft het ministerie.

Betere communicatie
Bij het experiment hoort ook een betere communicatie, schrijft het ministerie op de website. Mensen moeten hierdoor beter worden voorgelicht en ondersteund bij het maken van hun keuzes over de zorgarrangementen door het zorgkantoor, de cliëntenorganisaties en zorgaanbieders.

Dossier langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging? Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.