Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn: ‘Zorginkoop transitie afgerond’

Gemeenten en zorgverzekeraars hebben de inkoop voor begeleiding, dagbesteding, cliëntondersteuning en wijkverpleging vrijwel allemaal afgerond. Dit meldt staatssecretaris Van Rijn maandag aan de Tweede Kamer. Hiermee is alle zorg, ondersteuning en jeugdhulp vanaf 1 januari 2015 dichtbij georganiseerd voor iedereen die dat nodig heeft.
Van Rijn: ‘Zorginkoop transitie afgerond’
Foto: ANP - Erik van 't Woud

Alle gemeenten hebben bij het ministerie van VWS aangeven dat de inkoop van begeleiding, dagbesteding, beschermd wonen en cliëntondersteuning is afgerond. ‘Er moeten in een aantal specifieke gevallen nog wel punten op de ‘i’ worden gezet voordat de inkoopcontracten formeel zijn getekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor beschermd wonen’, aldus de staatssecretaris.

Een feit

Ook de zorgverzekeraars hebben wijkverpleegkundige zorg ingekocht. Hiermee is de verpleging en verzorging voor mensen die dat nodig hebben overal beschikbaar. Deze wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Door deze zorginkoop zijn de waarborgen (overgangsrecht) in de wetten (Wet maatschappelijke ondersteuning, Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg) nu ook in de praktijk een feit. Mensen kunnen vanaf 1 januari 2015 volgens Van Rijn rekenen op zorg en ondersteuning.

Goed informeren

Van Rijn: ‘De komende weken is het belangrijk dat alle cliënten van gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders weten welke zorg er voor hen is. Vooral de aanbieders hebben hierin een belangrijke rol. Zij staan direct in contact met cliënten en kunnen dus direct goed informeren.’

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

1 REACTIE

  1. ‘ ….vrijwel allemaal afgerond’. Dit is overigens niet alleen het geval bij het beschermd wonen. Er zijn gemeenten die nog geen of slechts een gedeeltelijke terugkoppeling hebben gegeven aan aanbieders, er zijn nog gemeenten bezig met zg. ‘bezemrondes’ en er lopen nog bezwaren en rechtszaken ten aanzien van de wijkverpleging. Dus wat is het percentage dat niet is afgerond? Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de `harde cijfers`, landelijke gezien dan. De uitspraak van de staatssecretaris is m.i. vooral ter geruststelling, in de praktijk ligt het toch echt iets anders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.