Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBHC prize naar Nederlands Hart Netwerk

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De Value-Based Health Care Prize 2018 is gewonnen door het Nederlands Hart Netwerk, een samenwerkingsverband tussen huisartsen, zorggroepen en cardiologen van de ziekenhuizen in Zuidoost Brabant.
Vbhc2018

Dat is donderdag bekendgemaakt door jury-voorzitter Michael Porter. ‘Het netwerk omvat alle disciplines, er is een leer- en verbetercyclus en de aanpak draagt bij aan betere patiëntenzorg’, aldus Porter. Het is de vijfde keer dat de prijs is uitgereikt.

VBHC-initiatieven

Volgens Porter loopt Nederland voorop als het gaat om value based healthcare-projecten. Wereldwijd constateert hij veel vooruitgang waarbij hij vooral te spreken is over initiatieven in de eerste lijn. Een van die initiatieven is het Amerikaanse Oak Street, een keten van 25 centra in steden als Chicago, Detroit en Philadelphia. De keten heeft een multidisciplinaire aanpak waarbij welzijn, zorg en leefstijlcoaching worden gebruikt om de gezondheid van arme oudere mensen te verbeteren. De financiering vindt plaats door de programma’s Medicare en Medicaid. Griffin Meyers, chief medical officer van Oak Street, heeft donderdag de VHBC Inspirational Award ontvangen voor zijn werk.

Daarnaast zijn door het Value Based Center Europe, dat is opgericht door prof. Fred van Eenennaam, een aantal andere prijzen uitgereikt. ‘Wat opvalt, is dat de kwaliteit van de deelnemende projecten opnieuw is toegenomen’, aldus Van Eenennaam. De Primary Care award is gewonnen door COPD InBeeld, een samenwerkingsverband van Sensire, het Slingeland Ziekenhuis, Menzis, Focus Cura en servicecentrum Naast. De Patient Outcome award is gegaan naar het Italiaanse Humanitas, voor de aanpak van bariatrische zorg en de Cost-effectiveness award naar het oncologiecentrum van Maxima Medisch Centrum. Verder was er een Collaboration award voor de inzet van technologie voor de invoering en benchmarking van value based healthcare bij reumatologie door Transparency in Healthcare@University of Twente.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.