Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verbetering medicatiegebruik bespaart 387 miljoen

Anouk Brinkman
Het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen van ZonMw leidt naar verwachting tot een totale kostenbesparing van 387 miljoen euro. Dat blijkt uit een evaluatie van het programma dat nu vijf jaar loopt.
Dure geneesmiddelen
Foto: Fotolia

Het onderzoeksprogramma Goed Gebruik Geneesmiddelen richt zich op onderzoek om de kwaliteit en doelmatigheid van de toepassing van geneesmiddelen te verbeteren. De uitkomsten van dit type onderzoek leiden ertoe dat de patiënt beter en gerichter met geneesmiddelen wordt behandeld. Volgens de evaluatiecommissie zijn er verschillende onderzoeksprojecten binnen het programma die een mogelijke impact op kostenbesparing hebben. In totaal verwacht ZonMw dat het GGG-programma leidt tot een besparing van 387 miljoen euro. De kosten voor het programma bedroegen de eerste vijf jaar 127 miljoen euro.

Groter rendement verwacht

Het bedrag van 387 miljoen euro betreft de totale kostenbesparing die wordt behaald op basis van de resultaten van twaalf geselecteerde projecten. Het GGG-programma bevat op dit moment 300 projecten, daarom verwacht ZonMw een veel groter rendement te behalen. De centrale focus van het programma ligt volgens ZonMw niet op het besparen van kosten, maar opbeschikbare geneesmiddelen effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten.

Besparing antistollingsmiddelen

Binnen het GGG-programma wordt onderzoek gedaan naar de verbetering van polyfarmacie, therapietrouw, diagnostiek en het optimaliseren van doseringen. Binnen één van de onderzoeksprojecten is uitgezocht of het zinvol is om antistollingsmiddelen te geven bij een gebroken onderbeen of bij een kijkoperatie in de knie. In de praktijk wordt dit standaard gedaan. Uit het onderzoek bleek dat dit niet altijd nodig is. Op basis van deze resultaten is een risicoanalyse ontwikkeld waarmee artsen kunnen nagaan of het zinvol is om een patiënt antistollingsmiddelen te geven. Deze methode kan miljoenen euro’s aan antistollingsmiddelen besparen.

Investeren

Minister Bruno Bruins van VWS laat in een brief aan de Tweede Kamer weten enthousiast te zijn over het GGG-programma. Bruins wil blijven investeren in Goed Gebruik Geneesmiddelen omdat het laat zien dat de uitkomsten van het onderzoek belangrijk zijn voor de kwaliteit en goede inzet van geneesmiddelen. Medio 2018 bespreekt ZonMw met het ministerie van VWS de invulling van het vervolgprogramma voor de periode 2020-2023.

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.