Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergoeding zorg buiten Europa staat onder druk

Mark van Dorresteijn
De zorg die zorgverzekeraars vergoeden aan verzekerden van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse origine in het land van herkomst, staat onder druk. de nieuwe regering wil geen zorg uit het basispakket meer vergoeden in landen buiten de EU.
Vergoeding zorg buiten Europa staat onder druk

Vooral zorgverzekeraar Agis is actief op de buitenlandse markt. Zorgvisie bezocht enkele zorgcentra en projecten van Agis in Suriname. Agis sluit inkoopcontracten af met geselecteerde zorgaanbieders. Daar dreigt het regeerakkoord nu een streep door te halen.

Onverstandig

Onverstandig, vindt projectleider buitenland Lilly Cost: “De zorg in het buitenland is veel goedkoper dan hier.” Agis heeft afspraken gemaakt met Surinaamse dialyseklinieken op voorwaarde dat het dialysecentrum zorg van vergelijkbare kwaliteit biedt met die in Nederland. Een dialysebehandeling in Nederland kost rond de 450 euro, in Suriname betaalt Agis 300 euro. Het bedrag dat de Surinaamse overheid en zorgverzekeraars vergoeden voor Surinaamse patiënten, ligt rond de 100 euro.

Suriname enthousiast

De minister van Volksgezondheid van Suriname, Celsius Waterberg, is zeer enthousiast: “Door de kwaliteitseisen die Agis stelt, verbetert ook de kwaliteit van dialyse voor Surinamers.” Surinaamse thuiszorgorganisaties krijgen 48 procent van het Nederlandse CVZ-tarief vergoed.

Ophef te groot

Agis vindt de ophef over vergoeding van zorg in het buitenland wel erg groot. Het zou maar om een paar procent van de totale omzet gaan. Bovendien komt de vergoeding uit de zorgvernieuwingsgelden, een apart budget. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Meer over zorg in Suriname in Zorgvisie magazine nr. 11

Lees ook:

EU akkoord over vergoeding zorg in buitenland

Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.