Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verplaatsing zorg levert 32 miljoen euro op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Verplaatsing van tweedelijns zorg in ziekenhuis of ggz-instelling naar de huisarts, kan dit jaar 32 miljoen euro besparen. Iets meer dan de helft van dit bedrag gaat naar het budget huisartsenzorg.
Verplaatsing zorg levert 32 miljoen euro op

KPMG Plexus heeft in kaart gebracht hoeveel de substitutie van tweede lijn naar eerste lijn naar schatting oplevert. Daarvoor zijn zorgverzekeraars ondervraagd over hun plannen voor dit jaar. Zes zorgverzekeraars hebben specifieke afspraken gemaakt over substitutie van zorg of willen hierover afspraken maken. Het rapport is op 9 april naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ziekenhuis

Zo kan de substitutie van zorg van het ziekenhuis naar de huisarts dit jaar een besparing opleveren van 26,7 miljoen euro. Verschuiving van tweedelijns ggz-zorg naar de huisarts kan 4,9 miljoen euro opleveren. Niet het hele bedrag komt ten goede van de huisartsenzorg. Van de besparing gaat respectievelijk 13 en 3,9 miljoen naar het budget van de huisartsen. Dit is omdat VWS verwacht dat huisartsen de verplaatste zorg goedkoper kunnen leveren. Minister Schippers vindt de eerste uitkomsten bemoedigend: ‘Het begin is er.’

Huisarts

Zorgverzekeraars verwachten in 2015 voor minimaal 45 miljoen euro aan substitutieafspraken te maken binnen de huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg. De financiering van deze afspraken komt deels uit de groeiruimte van de huisartsenzorg. Die mag dit jaar 2,5 procent groeien. Voor een ander deel komt het geld uit besparingen in de medisch specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, diagnostiek en farmacie. Het bedrag van 45 miljoen euro is volgens de onderzoekers waarschijnlijk een onderschatting omdat een deel van de afspraken nog moet worden gemaakt.

Prijs

Veelvoorkomende onderwerpen voor substitutie zijn KNO, dermatologie, cardiologie, diabetes mellitus type II, COPD, klachten van het bewegingsapparaat, POH-GGZ en kwetsbare ouderen. Schippers: ‘We zijn er nog lang niet. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat het bepalen van de prijs van een behandeling in de tweede lijn die beter in de eerste lijn kan worden uitgevoerd al heel moeilijk is, terwijl dat voor de verschuiving van zorg en geld wel nodig is.

2 REACTIES

  1. Lees het rapport van Plexus KPMG zelf. Het betreft een ex ante meting; een vooraf meting en een schatting hoeveel er zal worden gesubstitueerd afgaande op afspraken. Of de substitutie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden is eerst ex poste vast te stellen. Achteraf. Door daadwerkelijk te meten.
    Gaat om een raming en het bedraagt een 0,1% van het budget per segment. Valt in de marge van de foutmeting van het toegestane budget. KPMG Plexus zegt ook zelf dat het eigenlijk een onmogelijke taak was om aan de opdracht te voldoen. Ze hebben er het beste van gemaakt. Stellen dat ook dapper dat het vermoedelijk een onderrapportage betreft. Zo niet, dan is er van een daadwerkelijke substitutie van tweede naar eerste lijn geen sprake. Het betreft een zogenaamde ex ante meting. Vooraf meting.
    KPMG Plexus kan in de toekomst kijken. Glazen Bol beleid. Nog even en we gaan over op Wichelroedes en het werpen van beenderen.

  2. Lees alle reacties
  3. Maar vindt de maatschappij het ook winst dat al die ggz- clienten op straat komen zonder woonbegeleiding en dagopvang en dagbesteding? Waar ze gaan rommelen met hun medicatie en nog slechter gaan functioneren. Want de gemeenten bezuinigen ook en de zorgaanbieders ook. Dus waar is het putje: bij de mensen die niet voor zichzelf op kunnen komen. Bemoedigend?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.