Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleeghuisbewoners geven zorg hoger cijfer

Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zijn positiever over de zorg die zij krijgen dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de ActiZ Benchmark Zorg, een onderzoek waar ruim 25.000 cliënten aan deelnamen.
care400.jpg
Foto: Fotolia

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat mensen heel tevreden zijn over de manier waarop de zorgmedewerkers hen verzorgen. Er wordt serieus omgegaan met gezondheidscontroles, zorgmedewerkers zijn attent en merken het als er iets is. Daarnaast houden zorgprofessionals rekening met de wensen van cliënten. De vakkundigheid van het personeel wordt zowel in de verpleeg- en verzorgingshuizen als in de thuiszorg als positief ervaren. Daarnaast blijkt dat cliënten heel tevreden zijn over de privacy en de mate van veiligheid die ze ervaren. Download een rapport over de benchmark onder aan deze pagina.

Onderbezetting
Uit het onderzoek blijkt verder dat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen aangeven dat zij ervaren dat er minder medewerkers beschikbaar zijn. Er zijn door de respondenten veel opmerkingen gemaakt over hoe druk het personeel is en hoe weinig tijd er is voor een praatje; iets dat erg belangrijk wordt gevonden. De bewoners signaleren dat de zorgverleners het steeds drukker krijgen. Zij geven aan dat dit in hun ogen komt door de bezuinigingen van het kabinet op de ouderenzorg. Ook vertegenwoordigers van cliënten signaleren de werkdruk en geven oplossingsrichtingen mee, waaronder meer personeel en minder administratief werk.

Maaltijden
Ouderen en (chronisch) zieken zijn vooral heel tevreden over de zorgmedewerkers en de manier waarop ze bejegend en lichamelijk verzorgd worden. De maaltijden kunnen beter en cliënten concluderen ook dat het personeel drukker is dan een jaar geleden en dat de bezetting in hun ogen afneemt.

Dossier Kwaliteit
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.