Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen die zelf roosteren zijn tevredener

Verpleegkundigen en verzorgenden die gezamenlijk hun rooster mogen samenstellen zijn tevredener dan hun collega’s die dit niet doen. Dat schrijft vakblad Nursing op basis van een onlangs verschenen onderzoek naar roosteren in de gezondheidzorg door beroepsvereniging Verpleegkundigen &Verzorgenden Nederland.
Verpleegkundigen die zelf roosteren zijn tevredener

Zelfsturende teams zijn een trend binnen de gezondheidszorg, zelfroosterende collega’s daarentegen zijn nog een zeldzaamheid. Verpleeghuizen nemen hierin het voortouw, zo meldt Nursing.

Onderzoek
Van de 640 respondenten in het onderzoek van V&VN gaven slechts 40 personen – ofwel 6,5 procent – aan dit te doen. Bijna driekwart van hen toont zich hierover tevreden. Het minst tevreden zijn collega’s die hun roosters door de centrale planner laten maken. Dit gebeurde in 169 gevallen. Daarvan gaf 60 procent aan dit graag anders te zien. In de open vragen konden verpleegkundigen aangeven wat volgens hen verbeterd kon worden. Veel collega’s geven aan meer gesloten diensten te willen draaien. Ook willen ze dat er meer rekening wordt gehouden met hun wensen. Een verpleegkundige laat weten dat ze liever het rooster door een eigen teamlid laat maken dan door een roosteraar. Deze laatste werkt alleen volgens protocollen en wettelijke richtlijnen. Een teamlid daarentegen is op de hoogte van wensen en privéomstandigheden van haar collega’s.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De zorg ten voeten uit. Dingen die al dertig jaar voor de hand liggen, worden nu pas gedaan. Nu nog een computer pakketje en produceren en makkelijk aanpassen van een roosterlijst kost niet CONTINU een mankracht maar is een kwestie van een half uur. Daar hoeven we toch weer geen dertig jaar op te wachten (ken een plek waarbij EEN kracht 52 weken en acht uur per dag bezig is met de planning van verzorgenden bij 40 patienten !!).
    En hoeveel NIET GEBRUIKTE HANDEN AAN HET BED zouden er dat in heel Nederland zijn, mevr Schippers en heer van Rijn??
    TEVEEL, TEVEEL, TEVEEL.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.