Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleging definitief in domein zorgverzekeraars

In het regeerakkoord werd het al aangekondigd maar sinds de lang verwachte brief van staatssecretaris Van Rijn is het definitief: verpleging valt voortaan onder de zorgverzekeringswet (Zvw). De rare knip tussen verpleging in het ziekenhuis en verpleging thuis is hiermee verleden tijd. Door de creatie van de nieuwe aanspraak thuisverpleging worden zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het hele medische domein, van opname in het ziekenhuis tot en met de verpleging thuis.
Verpleging definitief in domein zorgverzekeraars
Foto: ANP Photo

Tot nu toe was verpleging thuis nog onderdeel van de AWBZ. Met de overheveling wil de staatssecretaris thuisverpleging dichter bij andere eerstelijnszorg, zoals huisartsenzorg, brengen. Bijkomend voordeel is dat verzekeraars financiële prikkels krijgen om de overgang van ziekenhuis naar thuisverpleging zo goed en efficiënt mogelijk te regelen nu beide aspecten hun verantwoordelijkheid en risico worden.

Alleen als het echt nodig is
Burgers kunnen alleen aanspraak maken op thuisverpleging als de medische zorgbehoefte niet met behulp van de eigen omgeving is op te lossen. Hiervoor is het volgens de staatssecretaris noodzakelijk dat de beroepsgroep in een professionele standaard uitwerkt wanneer thuisverpleging is aangewezen, en ook wanneer er geen noodzaak toe is.

Wijkverpleegkundige
De wijkverpleegkundige zorg wordt, in het verlengde van de nieuwe aanspraak thuisverpleging, ook in de Zvw gepositioneerd. Het kabinet stelt 200 miljoen ter beschikking om de inzet van wijkverpleegkundigen te optimaliseren.

Zorgverzekeraars Nederland
ZN kan zich vinden in de voorstellen van de staatssecretaris, zo laat de koepel van zorgverzekeraars weten in een persbericht. ZN schrijft: ‘Dit brengt integrale zorgverlening gericht op gezondheidswinst een grote stap dichterbij. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen zo de kwaliteit en doelmatigheid van zorg voor patiënten verbeteren en de groei van de uitgaven in de hand houden.’

5 REACTIES

 1. Kent u Leviathan, het veelkoppige monster? Eens was de staat met al haar afdelingen, leger, justitie, rechtspraak, geheime dienst, belastingen, etc. de grote schrik van de politiekgeïnteresseerde.
  Leviathan is nu getemd. De zorgverzekeraars zijn private ondernemingen. Die zijn efficiënt, marktgericht. Dat is goed, de markt controleert ze.
  Dit inzicht is onnozel. Er is een oligopolie dat zichzelf controleert. De zorgverzekeraars adviseren de overheid. De overheid controleert nauwelijks voor de burgers. Kan dat niet omdat ze instrumenten daarvoor uit handen gegeven heeft, of opgeheven.
  De oligopolisten verdelen de markt onder elkaar, de consument heeft de prijzen te betalen. De zorgconsument heeft te accepteren wat geboden wordt, een alternatief is er niet. De zorgafhankelijke consument heeft geen keus.
  Dat dit zo maar in een zichzelf democratie noemende staat kan gebeuren is erg. Er is geen uitweg.

 2. Lees alle reacties
 3. Verpleging onder de noemer huisartsenzorg mag uiterlijk lijken op verbetering, maar de huisartspraktijken voeren allemaal een verschillende manier van aanpak in de praktijk en dat gaat nu ook gelden voor de werksoort verpleging. Het landschap ‘zorg in Nederland’ wordt totaal versnipperd voor het vak verpleging.
  Vakkennis van de verpleging wordt verschillend en willekeurig! en de finciering vd verpleging komt op plaats 2 te staan. Min.VWS wil bezuinigien en doet dat door kromme wegen te bewandelen, ten koste van de zieke patient. Deze grote verandering valt onder de categorie weglopen voor de verantwoordelijkheid! En de zorgverzekeraars lachen zich te barste. Nog meer omzet, Nog meer brutomarge en nog meer vestzak/broekzak en geen milimeter publieke verantwoording van de belastinggelden.

 4. Zorg in de winst en commerciele trekken is het allerslechtste wat een mens — die ook nog met zijn gezondheid te kampen heeft — kan overkomen.
  Dit land is volkomen gestoord en laat zich leiden door onbenullen die nog net niet zo’n onbenullen zijn, dat ze niet verrrek goed voor zichzelf zorgen. Dat wel natuurlijk.
  800 miljoen winst hebben de zorgverzekeraars gemaakt over de ruggen van hulpbehoevende en gehandicapte mensen; het is te triest voor woorden.
  Nog een stap van die onbenullen Schippers en van Rijn en ook de buitenhuis ouderen en gehandicapten verpleging komt ook onder deze niets ontziende graaicriminelen van zorgverzekeraars.
  Sommigen van die bewoners zijn daarvan zo overtuigd dat ze al chappi en whiskas eten en VANWEGE HUN AFHANKELIJK ZIJN gewoon zeggen: ‘O, wat was dat heerlijk’

 5. Integrale ? ? zorgverlening ? Gericht op gezondheidswinst ? ……waarin geïntegreerd ?? welke zorgverlening(en) ?? En nu al gericht op GEONDHEIDSWINST ?? eerst niet ?? ” en zorgaanbieders en zorgverzekeraarsgieren kunnen kwaliteit en doelmatigheid van zorg voor patiënten verbeteren en de groei van de uitgaven in de hand houden ”. Hier staat gewoon GELUL, gericht op maximalisering van de financiële gezondheidswinst van de woekerpolisverzekeraarsgieren . Q.e.d. Lees ook. NRC Handelsblad van 18 maart 2013 : als het kabinet zijn zin krijgt , hoeven zorgverzekeraars straks geen zorg te vergoeden die ze niet hebben gecontracteerd. Ook de restitutiepolis die NOG Recht geeft op vrije keuze van zorg , wordt aan banden gelegd. Op naar de ASSURANTIE-CRATIE ! !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.