Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verzekeraars schroeven borstkankernorm op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De verwachting is dat veel kleine ziekenhuizen die norm van 150 niet gaan halen. Zij zouden dan moeten stoppen met borstkankerzorg.
Verzekeraars schroeven borstkankernorm op
Foto: ANP/Koen Suyk
Premium

CZ

CZ heeft in zijn

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zorverzekeraar Achmea volgt de volume normen van de beroepsgroep Heelkunde en de multidisciplinaire SONCOS normen. Borstkanker volume norm voor 2015 wordt dus NIET omhoog geschroefd. Kwaliteitsbenchmark NBCA en verbeterplannen worden samen met professionals geoptimaliseerd. Resultaten hoort u op het DICA congres 12 en 13 juni in Amsterdam

  3. Wat mij verbaast is dat we blijkbaar accepteren dat louter kwantiteit als uitsluitings-criterium gebruikt mag worden. Het is ronduit idioot om te denken dat een ziekenhuis met 125 behandelingen het op voorhand slechter doet dan een ziekenhuis met 175 behandelingen.

  4. Begrijpelijk dat zorgverzekeraars streven naar goede uitkomsten bij deze groep patienten. Jammer daarbij is dat ze daarbij een norm willen hanteren die niet overeenkomt met wat de beroepsvereniging daarover stelt. Interessant detail is dat de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) een onderzoek hebben gedaan onder de kleinere ziekenhuizen die geen enkele evidence aantonen voor toenemende kwaliteit bij hogere aantallen operaties. De door de beroepsvereniging gestelde eis van 50 operaties per centrum komt daarmee overeen.
   Jammer dat borstkanker als vooral chirurgische interventie wordt benaderd. Inderdaad zijn daar de meeste uitkomsten van bekend. Echter, via onder meer borstkankermonitor, zijn ook de meer ‘zachte kanten’ van deze zorg herleidbaar en zou dit minstens moeten meewegen in de beoordeling van borstkankerzorg, zeker omdat dit de patientenbeleveing weergeeft.

  5. door een valbijlinstrument als dit is de kans groot, dat de mensen die daadwerkelijk deze zorg nodig hebben met hogere kosten en een minder goede bereikbaarheid geconfronteerd worden. om de premie betaalbaar te houden voor degenen, die deze zorg (nog) niet nodig hebben.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.