Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzekeraars willen concentratie geboortezorg

Mark van Dorresteijn
Door betere samenwerking tussen zorgprofessionals kan de geboortezorg geconcentreerd worden. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) verwacht dat hierdoor de kwaliteit en toegankelijkheid van de geboortezorg zal toenemen.
Verzekeraars willen concentratie geboortezorg

Dat schrijft ZN zij in een brief aan de Tweede Kamer voorafgaand aan het AO Zwangerschap en geboorte op 13 november.

Samenwerkingsverband

Volgens ZN is het belangrijk dat zorgprofessionals een netwerk vormen om samen een zo gezond en veilig mogelijke zorg voor moeder en kind rond de zwangerschap en de geboorte te bieden. Zorgverzekeraars vinden dat alle partijen hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en bindende afspraken moeten maken over kwaliteit, registratie, verantwoording, transparantie en gezamenlijke financiering. Om de gezamenlijke afspraken vervolgens te kunnen vertalen naar integrale zorgverlening rond de zwangerschap en geboorte, zullen de betrokken zorgprofessionals binnen een verloskundig samenwerkingsverband moeten gaan werken.

Issues

Voordat goede samenwerking mogelijk is, moeten nog wel een aantal issues opgelost worden, stelt ZN. Ten eerste moet het afgelopen zijn met de strijd tussen gynaecologen en verloskundigen. Deze domeinenstrijd zal de samenwerking niet bevorderen. De berichtgeving dat de beroepsorganisaties voor verloskundigen (KNOV) en gynaecologen (NVOG) samen willen optrekken is goede stap, vindt ZN. Ten tweede achten de zorgverzekeraars het noodzakelijk dat de eigen bijdrage voor kraamzorg wordt afgeschaft. De zorginhoudelijke meerwaarde van kraamzorg is daarvoor te groot, meent ZN. Ten derde neemt het aantal echo’s enorm toe en in het kader van doelmatige zorg vragen de zorgverzekeraars zich af in hoeverre deze echo’s zijn gemaakt voor medische noodzaak.

Concentratie

Het stimuleren van integrale geboortezorg betekent volgens de zorgverzekeraars ook dat er goed gekeken moet worden naar de noodzaak en de effecten van concentratie van complexe zorg. ZN herhaalt nogmaals dat concentratie van complexe zorg belangrijke kwaliteitsvoordelen kan hebben. ‘In die discussie zijn de vigerende normen voor bereikbaarheid te allen tijde uitgangspunt. Door specialisatie en concentratie enerzijds en versterking van verloskundige samenwerkingsverbanden anderzijds kan de organisatie van eerstelijnsverloskundigen met een goede achterwachtregeling worden versterkt. Zorgverzekeraars zien dit als een belangrijke ontwikkeling binnen de integrale geboortezorg waarmee de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg kan worden verbeterd.’

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.