Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VGN verheugd over hervormingen Van Rijn

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) reageert verheugd op het verzachten van de bezuinigingen op de gehandicaptenzorg door staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Volgens de koepel gaat het nog steeds om grote hervormingen in de beleidsbrief van VWS, maar zijn de echt scherpe randjes er vanaf voor de sector. Cliëntenkoepels CG-Raad, Per Saldo, Anbo, Platform VG, MEE Nederland en NPCF zijn kritischer over het stuk van de staatssecretaris.
VGN verheugd over hervormingen Van Rijn

De VGN vindt het belangrijk dat zorgzwaartepakket (zzp) 4 volledig in de kern-AWBZ blijft en zzp 3 voor de helft. Ook blijft de zorg voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking en (zware) gedragsproblemen volledig in de kern-AWBZ. Evenals de zwaardere zorg voor lichamelijk, auditief en visueel gehandicapten.

Onderhandelingsresultaat OVA
Voor de VGN is een belangrijk onderhandelingsresultaat dat, anders dan in het regeerakkoord was voorgesteld, de overheidsbijdrage voor arbeidkostenontwikkeling in stand blijft (OVA-convenant). ‘Dit akkoord zorgt voor enige verzachting en een betere fasering, maar het blijft ingrijpend’, schrijft VGN. ‘In ruil voor deze verzachtingen wordt de ruimte voor de incidentele loonsontwikkeling voor de jaren 2014-2017 op nul gezet. Verder worden de tarieven voor de care met 1,25 procent generiek gekort.’


Patiëntenkoepels

Het belangrijkste kritiekpunt van de gezamenlijke cliëntenkoepels CG-Raad, Per Saldo, Anbo, Platform VG, MEE Nederland en NPCF is dat de inrichting van het nieuwe stelsel toch vooral door bezuinigingsdoelstellingen lijkt ingegeven. ‘De bezuinigingen op dagbesteding, persoonlijke verzorging en thuishulp worden uitgesteld tot 2015. Dat geeft gemeente wat meer tijd’, schrijven de organisaties in een gezamenlijk persbericht. ‘Maar gemeenten zijn onvoldoende voorbereid en kunnen met dit budget niet de hele groep goed bedienen. Het tempo van de decentralisaties is hoog, waar door de uitvoerbaarheid in het gedrang kan komen. Vooral omdat de staatssecretaris onduidelijk blijft over de consequenties voor cliënten.’

2 REACTIES

 1. Geachte lezer,
  Dagbesteding,huishoudelijke thuiszorg,begeleiding,vervoer zijn belangrijk voor het welzijn van de hulpbehoevende clienten.Is de WMO in staat om deze taken uit te voeren?
  Met een minimale Pv2-indicatie tot een maximale ZZP3-indicatie is de hulpbehoevende client nog welkom in een seniorenpluswoning met extramurale zorg.
  Ook gehandicapten kunnen een hoge leeftijd bereiken,denk aan de Fokuswoningen.
  En hoe gaan we om met de ouderen die lijden aan het dementieel syndroom.Er zijn onvoldoende plaatsen in de verpleeghuizen.
  Meer beschermende woonvormen zijn nodig met een efficiente en effectieve thuiszorg.Waarbij ook de huisarts een belangrijke medische taak moet vervullen.

 2. Lees alle reacties
 3. Zelfs ik die de ouderen en gehandicapte zorg al jaren volg heb moeite om alle ontwikkelingen te volgen.
  Een vaststelling is zeer zorgwekkend: je kunt geen TVprogramma, radioprogramma meer aanzetten of krant of tijdschrift lezen of het gaat erover hoe wreed, schrijnend, mensonterend en slecht het er aan toe gaat in verpleeg en zorgtehuizen, hele films, documentaires, ja, zelfs toneelstukken zijn op dit moment in ontwikkeling of draaien al.
  Allen die dat in alle rust TOELATEN/TOEKIJKEN zoals Schippers en van Rijn en consorten ZIJN EVEN SCHULDIG AAN DIE WREDE TOESTANDEN dan diegenen die deze slechte zaken daadwerkelijk UITVOEREN, bestuurders, management, clientenraden en verplegend en verzorgend personeel, deze laatsten kunnen ook veel en veel meer aan de bel trekken.
  Ze moesten een ontiegelijke draai om hun oren krijgen, en dan zeg ik maar EEN PROCENT van wat ik werkelijk bedoel

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.