Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vierstroom kondigt patiëntenstop af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Zoetermeerse thuiszorgaanbieder Vierstroom Thuis heeft een patiëntenstop afgekondigd. Patiënten moeten uitwijken naar andere aanbieders.
Vierstroom kondigt patiëntenstop af
Foto: Fundis

Vierstroom Zorg Thuis is de tweede thuiszorgorganisatie die stopt met het opnemen van nieuwe patiënten. Mensen in Zoetermeer en omgeving die wijkverpleging nodig hebben, moeten op zoek naar een andere aanbieder. Acute zorg ’s nachts en palliatieve zorg worden nog wel gegeven. Dat zegt bestuurder Jeroen van den Oever in dagblad Trouw.

Vierstroom Thuis

Vierstroom is er volgens Van den Oever in geslaagd het aantal uren per patiënt terug te brengen met 17 procent. Tegelijkertijd echter is de toestroom aan patiënten toegenomen waardoor er een overschrijding is ontstaan van 8 procent. De zorgverzekeraar, CZ, betaalt dat niet.

CZ

De thuiszorgorganisatie moet de eerste 5 procent van de overschrijding zelf betalen. Van den Oever: ‘Ons is door CZ zorgverzekeraar voorgespiegeld dat ze zouden betalen. Nu blijkt dat ze dat maar gedeeltelijk doen. Met een overschrijding van 8 procent is dat minder dan de helft. Alleen al in Zoetermeer is dat een half miljoen euro en dat kunnen we niet betalen.’

Wijkverpleging

Vierstroom heeft zo’n duizend cliënten in Zoetermeer, wat overeenkomt met 20.000 uur wijkverpleging per maand. Naar een andere zorgverzekeraar stappen, kan de organisatie niet want dit jaar geldt een overgangsregime. Per regio is er een zorgverzekeraar aangewezen en die onderhandelt ook namens de andere zorgverzekeraars.

ActiZ

Brancheorganisatie ActiZ waarschuwde eerder deze week voor de komst van patiëntenstops. Bestuursvoorzitter Guus van Montfort repte enkele dagen geleden van ‘krankzinnige kortingen’ die zorgverzekeraars opleggen. Begin augustus liet Stichting Rivierenland Thuis al weten geen nieuwe patiënten meer aan te kunnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.