Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vierstroom vermoedt subsidie voor Buurtzorg

Zorgorganisatie Vierstroomzorgring (VSZR) doet een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten van VWS over Buurtzorg Nederland openbaar te krijgen. De Goudse zorgverlener zegt van het ministerie van VWS te willen weten welke aparte uitzonderingsregelingen of subsidieafspraken het met Buurtzorg Nederland afgesproken heeft. Volgens Buurtzorg Nederland bestaan er helemaal geen aparte afspraken tussen Buurtzorg Nederland en VWS.
Vierstroom vermoedt subsidie voor Buurtzorg

Bestuurder Jos de Blok van Buurtzorg Nederland noemt de Wob-procedure absurd. Hij zegt geen aparte afspraken over subsidie of over minder controle met VWS of het zorgkantoor te hebben gemaakt. Iedereen die zoals Buurtzorg wil werken kan alle informatie volgens hem openbaar vinden. “Zo’n Wob-procedure is nog nooit vertoond. Ik vind het jammer dat een collega-bestuurder waarmee je nota bene samen in het Transitieprogramma voor de langdurende zorg zit, dit doet.” VSZR kan volgens De Blok alle informatie openbaar verkrijgen. “Ik heb persoonlijk anderhalf jaar met Vierstroom samengewerkt om de Buurtzorg-formule daar ingevoerd te krijgen. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Mijn businesscase kunnen ze gewoon bij het Nivel aanvragen.”

Aparte financieringsafspraken

VSZR vermoedt dat Buurtzorg Nederland wel degelijk profiteert van regelluwe zones en aparte financieringsafspraken. Bestuurder Jeroen van den Oever van VSZR bevestigt dat Vierstroom een Wob-procedure heeft lopen bij VWS. “VSZR denkt al langere tijd na over andere manieren om haar verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg in te zetten. We zijn hierover met verzorgenden en verpleegkundigen binnen de organisatie in gesprek.” Vierstroom ziet de methode-Buurtzorg als een mogelijke koers. “VSZR is gestart met drie pilots in de thuiszorg: het zogenoemde project ‘Wijkfocus’. Dit project wordt ondersteund met subsidie op het gebied van sociale innovatie. Wij onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze pilots succesvol te laten verlopen. Wij zijn hierbij vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden om regelluwe zones te creëren en te onderzoeken of we op een andere manier afspraken kunnen maken over financiering van de geleverde zorgverlening.”

VWS over subsidie

Directeur langdurige zorg van VWS, Iris van Bennekom, antwoordde 18 juni tijdens de Nationale Conferentie Verpleging & Verzorging & Thuiszorg van brancheorganisatie ActiZ op vragen uit de zaal dat VWS zeker geen aparte subsidie verleent aan Buurtzorg Nederland. Een VWS-woordvoerster verklaart desgevraagd dat los van het Transitieprogramma voor de langdurige zorg, Buurtzorg geen aparte subsidie ontvangt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bussemaker: Buurtzorg niet blindelings kopiëren

Buurtzorg Nederland groeit spectaculair

Thuiszorg van Buurtzorg favoriet

Buurtzorg Nederland stapt in de Wmo

4 REACTIES

  1. Ook ik moet gewoon eerlijk zijn het is drama bij BUURTZORG NEDERLAND van JOS DE BLOK. Ik herken me helemaal in de reacties hierboven. Ik vroeg mij af hoe het kan dat nieuwe zorgteams bij de opstart het eerste jaar hun contracturen 36 uur per week declareren terwijl ze… 2 cliënten hebben ( buurtzorg Rotterdam bijvoorbeeld) dat zijn 32 onproductieve uren per week!! DAT KAN NIET!! Ik vermoede al langer oneerlijke concurrentie. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen. 1. Heel veel teams schrijven hun reistijd op naam van de client 2. Buurtzorg geeft heel veel door op de extra en speciaal producten aan het zorgkantoor. Vaak 40 procent van de pv boeken ze op pv speciaal of extra en dit tarief is gelijk aan het vp tarief en dat voor een steunkous!!! Ik heb het kantoor mee geconfronteerd dat dit niet eerlijk en fraude is. Toen kreeg van een collega zelfs nog meer info …. Buurtzorg krijgt al vanaf 2006 ook nog eens het maximum haalbare tarief! Maximum CTG tarief terwijl de concurrent vaak veel lager zitten! Ze had betekend dat buurtzorg meer dan 15 miljoen euro teveel had gekregen vanaf 2006 tov andere zorgaanbieders en tov het werk de acties bij de client. FRAUDE dat geld moet terug NU. Sorry dat ik zo fel ben maar het raakt me gewoon diep in mijn hart. De cliënten betalen veels te veel voor de zorg. Het is 1 grote leugen en Jos de Blok moet eerlijk zijn!

  2. Lees alle reacties
  3. Dit kan inderdaad niet maar wanneer wordt BUURTZORG nederland van Jos de Blok eens aangepakken? Die krijgt al jaren van de zorgkantoren het maximum CTG tarief! Dat vanaf 2006!! Dat is gemiddeld over al die jaren meer dan 10 miljoen meer dan andre thuiszorg instellingen krijgen ! DAT IS NIET EERLIJK tegenover de burgers en andere thuiszirginstellingen. !!

  4. Wat mij nog steeds verbaasd is dat het concept van Buurtzorg aangemerkt wordt als innovatief. Volgens mij is het niets anders dan de “oude” wijkverpleging opnieuw invoeren. De reguliere thuiszorg moest deze opheffen omdat ze een fusieplicht hadden met de gezinszorg. Jammer is dat de toegevoegde waarde die alle fusies gehad hebben, nl de verbeterde samenwerking tussen verzorging en verpleging door Buurtzorg weer op losse schroeven gezet wordt. De deskundige blik van verpleging zou niet samen kunnen gaan met de deskundigheid van verzorgenden. Ik vind dat een misvatting. Verzorgenden hebben vaak een zeer goede kijk op situaties en verpleging en verzorging zouden elkaar moeten blijven aanvullen. Ook in het kader van betaalbaarheid lijkt me dit erg nuttig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.