Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vierstroom Zorg Thuis start kort geding tegen Zilveren Kruis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vierstoom Zorg Thuis is een rechtszaak gestart tegen zorgverzekeraar Zilveren Kruis omdat de organisatie geen contract krijgt voor de wijkverpleging in Utrecht.
vierstroom zorg thuis spant kort geding aan tegen zilveren kruis, wijkverpleging

In augustus heeft Zilveren Kruis de vier voorkeursaanbieders gekozen die de komende drie jaar op een contract kunnen rekenen.  De zorgverzekeraar koos voor CareynBuurtzorgAxionContinu en Stichting De Rijnhoven. Vierstroom verloor de aanbesteding.

Directeur Susan Veenhoff van Vierstroom Zorg Thuis zegt dat haar geen andere weg open stond: ‘Wij konden tot 20 september bezwaar aantekenen tegen de beslissing van Zilveren Kruis. Volgens de procedure die Zilveren Kruis zelf heeft ingesteld, moeten we daarvoor naar de rechter.’

Vierstroom

De aanbieder van wijkverpleging is vooral actief in en rondom Zoetermeer en Gouda en de dorpen ten westen van Utrecht. De stad zou een uitbreiding betekenen van de markt. Eerder dit jaar nam Vierstroom al het failliete Zorgzaam over. Voor Vierstroom is die weg tot uitbreiding nu geblokkeerd. Veenhoff begrijpt niet waarom Vierstroom geen contract heeft gekregen: ‘Wij zijn topaanbieder en hebben pluscontracten met alle zorgverzekeraars. Wij werken doelmatig en krijgen veel waardering voor de projecten die wij opzetten. Dit is echt heel vervelend.’

Veenhoff zegt altijd open te blijven staan voor een gesprek met Zilveren Kruis maar ze wil ook inzicht krijgen in de beslissing. ‘We bediscussiëren dit liever op andere manier, maar die is er niet.’

Zilveren Kruis

Woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis bevestigt dat: ‘Als een partij de beslissing wil aanvechten dan moet dat via een kort geding. Zo is de procedure. Het zou anders niet eerlijk zijn naar de andere partijen.’ De partijen in Utrecht die in de voorlopige gunning een contract hebben gekregen, zijn geïnformeerd. Het kort geding vindt naar verwachting half oktober plaats. In Zwolle en Ommen/Hardenberg zijn de gunningen inmiddels definitief, daar is geen van de partijen in beroep gegaan.

Careyn

Voor de start van de pilot Zorg in de Wijk, in 2015,  vond er ook een rechtszaak plaats tegen Zilveren Kruis. Toen tekende zorgorganisatie Careyn protest aan tegen de pilot. Careyn verloor die zaak. De pilot ging van start in april 2016 met een uitstel van drie maanden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.