Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf labs aangesloten bij programma Eenheid van Taal ABR

Bert Bukman
Het programma Eenheid van Taal ABR (antibioticaresistentie) verbetert de gegevensuitwisseling op het gebied van infecties met resistente ziekteverwekkers. De eerste vijf laboratoria zijn nu aangesloten.
ABR
RossHelen / Getty Images / iStock

De eerste vijf aangesloten laboratoria zijn: de medisch microbiologische laboratoria van het St. Antonius Ziekenhuis, het Diakonessenhuis en het UMC Utrecht, plus het RLM in Dordrecht/Gorinchem en het CBSL in Hilversum.

Deze laboratoria zijn aangesloten op de centrale berichtenservice van Eenheid van Taal ABR. Dagelijks sturen deze labs op deze manier gegevens over resistentie voor antibiotica naar de surveillancesystemen van het RIVM. Naar verwachting sluit later dit jaar het zesde lab aan, Saltro.

Bestrijden van infecties

Op de achtergrond van het programma Eenheid van Taal ABR speelt de wens om infecties met resistente ziekteverwekkers effectief te bestrijden. Hiervoor is het nodig om snel inzicht te krijgen in wie waar, wanneer en waarom geïnfecteerd raakt. Ook is inzicht nodig in hoe resistente bacteriën en resistentiegenen zich verspreiden.

Verbetering van de informatievoorziening voor surveillance en monitoring van antibioticaresistentie is hiervoor noodzakelijk, aldus de initiatiefnemers van het programma. Dit zijn de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Nictiz en het RIVM

Gestandaardiseerde codes

Voor deze verbetering zijn nodig gestandaardiseerde labcodes, samenwerkingsafspraken en aanpassingen aan de systemen. In de afgelopen periode is hiervoor een blauwdruk ontwikkeld. ‘Het blijkt niet moeilijk te zijn om dit systeem operationeel te maken en ermee te werken’, vertelt Gert Koelewijn, productmanager van Nictiz. In 2020 moeten alle medisch microbiologische laboratoria met de codes en afspraken van Eenheid van Taal ABR werken.

Eenheid van taal: randvoorwaarde

Eenheid van taal wordt ook buiten de laboratoria als een randvoorwaarde beschouwd om medische gegevens effectief uit te wisselen. Het Informatieberaad Zorg, een samenwerkingsverband van de sector en de overheid om de uitwisseling van medische gegevens op een hoger plan te tillen, pleit al langer voor eenheid van taal.

Hiervoor is volgens het Informatieberaad nog een aantal stappen nodig. Daarom heeft het aan het RIVM en Nictiz gevraagd een beleidsnotitie met bijbehorende roadmap op te stellen.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.