Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VNG en VWS begraven de strijdbijl

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hebben een akkoord gesloten. Ondanks dat gemeenten zich nog steeds op het standpunt stellen dat persoonlijke verzorging in zijn geheel bij gemeenten zou moeten worden ondergebracht, zijn er afspraken gemaakt waardoor het ministerie en gemeenten samen verder kunnen.
VNG en VWS begraven de strijdbijl

Eerder stemden de VNG in een algemene ledenvergadering nog tegen de kabinetsplannen waarin Persoonlijke Verzorging voor het overgrote deel naar verzekeraars gaat in plaats van naar gemeenten. Nu lijkt de kou uit de lucht. Als onderdeel van het akkoord krijgen gemeenten incidenteel 200 miljoen euro in 2015 voor een zorgvuldige overgang van cliënten naar de Wmo. Daarnaast ontvangen gemeenten vanaf 2016 200 miljoen structureel voor vernieuwing van maatschappelijke ondersteuning. Vanaf 2015 ontvangen gemeenten tevens structureel vijf procent van het totale budget voor persoonlijke verzorging om inwoners die begeleiding bij algemene dagelijkse levensverrichtingen nodig hebben, te kunnen ondersteunen. Hiermee is circa 125 miljoen euro gemoeid.

Wijkverpleegkundige

In een persverklaring schrijft de VNG: ‘Belangrijk onderdeel van de afspraken betreft de rol van de wijkverpleegkundige. Afgesproken is dat wijkverpleegkundigen niet alleen zorg verlenen maar ook een schakelfunctie gaan vervullen tussen maatschappelijke ondersteuning en medische zorg en een rol krijgen in de sociale wijkteams. Ook krijgen de wijkteams extra geld om onze inwoners met zorg op maat te bedienen. Daarmee is tegemoet gekomen aan de wens om de ondersteuning en zorg voor kwetsbare groepen zoveel mogelijk vraag- en gebiedsgericht vorm te geven. De VNG vindt dat zij voor mensen met een beperking, chronisch, psychische of psycho-sociale problemen, een voldoende substantieel resultaat heeft bereikt.’

Verzekeraars

De VNG en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) overleggen nog over de vraag hoe de organisatie in de wijken het beste vorm kan krijgen. ‘Samenwerking met zorgverzekeraars, aanbieders en andere partijen in de wijk is essentieel voor onze inwoners. Dit geldt overigens evenzeer voor samenwerking met het Rijk.’

Resultaat

Het bestuur van de VNG is van mening dat er met deze uitkomsten een maximaal haalbaar pakket aan afspraken ligt waarmee gemeenten in 2014  verder kunnen. ‘Door deze afspraken krijgen gemeenten meer ruimte om de ondersteuning van inwoners die dat nodig hebben, vorm te geven. Dat neemt niet weg dat er nog een forse bezuinigingstaakstelling resteert’.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.