Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijbit waarschuwt voor uitwisseling via LSP

Mark van Dorresteijn
Burgerrechtenvereniging Vrijbit heeft vorige week een actie gestart tegen de hernieuwde invoering van het Landelijk Schakelpunt (LSP). De organisatie heeft ruim 100.000 flyers laten drukken en lanceerde de website Ikgeentoestemming.nl.
Vrijbit waarschuwt voor uitwisseling via LSP

De flyers worden in wachtkamers en apotheken verspreid. Vrijbit wil hiermee burgers informeren over de risico’s en nadelen die kleven aan het LSP.

Tegen uitwisseling LSP

De website Ikgeentoestemming.nl ageert tegen de bijna gelijknamige website Ikgeeftoestemming.nl van de VZVZ. Daarop kunnen burgers aangeven dat zij instemmen met de uitwisseling van medische gegevens via het LSP. Maar volgens Vrijbit is de werkelijkheid anders. ‘Men geeft alleen maar toestemming voor het gebruik van het informatiesysteem en niet voor de uitwisseling van medische informatie zelf. Uitwisseling van vertrouwelijke medische gegevens op basis van deze gevraagde onvolkomen toestemming is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) en met het fundamentele recht op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer zoals vastgelegd in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).In feite wordt mensen op deze manier gevraagd om toestemming te geven om af te zien van hun recht om zelf te kunnen bepalen welke medische informatie, voor welk doel, in het kader van een behandeling, mag worden uitgewisseld met andere zorgverleners.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.