Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc start bouw Imaging Center Amsterdam

VUmc is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam. In dit gebouw komen de nieuwste medische beeldvormende technieken bij elkaar en daarmee wordt het Imaging Center uniek in de wereld.
VUmc start bouw Imaging Center Amsterdam

Momenteel zijn in de tuin van VUmc grote machines aan het werk: het terrein wordt bouwrijp gemaakt. Kabels en leidingen worden verlegd, oude gebouwen gesloopt, de vijver gedempt. Na deze voorbereidingen moet de bouw van het VUmc Imaging Center Amsterdam later dit jaar van start gaan. Naar verwachting openen de deuren van dit unieke centrum in 2019.

Modern

Het VUmc Imaging Center Amsterdam gaat onderdak bieden aan de modernste apparatuur, zoals PET-MRI-scanners, geavanceerde laboratoria voor het maken van ziekte-specifieke contrastmiddelen (Tracer Centrum Amsterdam) en LaserLaB Amsterdam, waar nieuwe optische beeldvormende technieken worden ontwikkeld, voor zowel patiëntenzorg als onderzoek.

De grootste winst van het nieuwe centrum zal volgens het VUMc zijn voor patiënten met kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten. Met behulp van de nieuwste imaging technieken wordt therapie nog beter afgestemd op de betreffende patiënt.

Het initiatief kwam vijf jaar geleden van een aantal hoogleraren, waaronder projectleider Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming. Van Dongen: ‘De huidige imaging-faciliteiten liggen nu verspreid over zo’n twintig verschillende locaties op de VU/VUmc-campus. Dit is verre van optimaal, zeker als de patiënt van de ene locatie naar de andere moet.’

Flexibel

Het VUmc Imaging Center Amsterdam wordt een flexibel inzetbaar gebouw, dat ook de imaging-activiteiten van andere kennisinstellingen in Amsterdam kan ondersteunen. Het gebouw krijgt een stevige fundering en moet voldoen aan een aantal voorwaarden: het gebouw moet trillingvrij zijn, het moet aan alle veiligheidseisen voldoen (stralingsveiligheid, farmaceutische veiligheid), en apparaten mogen elkaars werking niet verstoren, zoals zou kunnen door de magneten in de MRI-scanners. Het streven is om een zo duurzaam mogelijk gebouw te ontwikkelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.