Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VUmc test nieuw zorgmodel kwetsbare ouderen

Het ouderennetwerk VUmc en partners starten een experiment met het Geriatrisch zorgmodel. Daarin gaan huisartsen kwetsbare ouderen opsporen en begeleiden.
VUmc test nieuw zorgmodel kwetsbare ouderen

Huisartsen gaan oudere patiënten met meerdere chronische aandoeningen benaderen om een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid en welzijn. Als een oudere problemen blijkt te hebben, bespreekt de praktijkondersteuner met de patiënt welke problemen hij of zij wil aanpakken. De praktijkondersteuner stelt vervolgens een zorgplan op, coördineert de zorg en evalueert het plan elke zes maanden. Bij complexe zorgsituaties raadpleegt de ondersteuner experts op het gebied van ouderenzorg, zoals een specialist ouderengeneeskunde, verpleegkundige, ouderenadviseur en de huisarts.

Afstemming zorg

Het behouden van regie door de oudere en een betere afstemming tussen de diverse zorgverleners is het doel van het Geriatrisch zorgmodel. Dat zullen de onderzoekers dan ook toetsen. Ook bekijken ze of het model een besparing oplevert. “Doordat je de zorg beter afstemt, vermijd je dubbele zorg en schade door behandelingen die elkaar bijten. Maar omdat we in kaart brengen of mensen wel de zorg krijgen die ze nodig hebben, kunnen de kosten stijgen”, zegt initiatiefnemer Henriëtte van der Horst, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan VUmc.

Nationaal Programma Ouderenzorg

De proef wordt in Amsterdam Zuid en in West-Friesland uitgevoerd. Het onderzoek is een initiatief van het ouderennetwerk VUmc, waarin het Amsterdamse ziekenhuis samenwerkt met vele partners zoals ouderenbonden, huisartsen, apotheken, fysiotherapeuten, thuiszorg, welzijnsorganisaties en ggz-instellingen. Het ouderennet is in 2008 opgericht in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg van ZonMW en de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra). Opdrachtgever is het ministerie van VWS. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

KNMG: investeer in ouderenzorg

Ouderenzorg wordt spannende sector

ActiZ: ‘Burgers moeten zelf betalen voor ouderenzorg’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.