Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

Ouderen worden gedwongen te verhuizen naar het verpleeghuis. De belangrijkste oorzaak: bezuinigingen op de thuiszorg.
VWS-beleid jaagt oudere verpleeghuis in

“De visie is dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen, maar de hele wet- en regelgeving is er niet op afgestemd”, zegt bestuursvoorzitter Lex Janse van Curamus in Hulst. Dertien van zijn cliënten moeten naar het verpleeghuis omdat hun thuiszorg niet meer volledig wordt vergoed. Dat staat in Zorgvisie magazine dat deze week verschijnt.

Indicatie

De oorzaak is een verandering in de indicatiestelling. Het Centrum Indicatiestelling Zorg beoordeelt sinds 1 juli 2007 ‘objectief’ of ouderen thuis kunnen wonen. Was voorheen hun woonwens het uitgangspunt, nu krijgen ze sneller een indicatie voor ‘verblijf’, bijvoorbeeld als ze een beschermde omgeving nodig hebben. Bij deze indicatie hoort een lagere vergoeding dan het vroegere thuiszorgbudget, omdat zorg binnen een instelling efficiënter geleverd zou kunnen worden. Ook ouderen die geen indicatie voor verblijf krijgen, maar wel veel thuiszorg nodig hebben, zijn erop achteruitgegaan. Mensen die een nieuwe indicatie aanvragen omdat ze meer zorg nodig hebben, krijgen juist minder.

Sluipenderwijs

“De regelgeving is de afgelopen jaren steeds kariger geworden”, zegt directeur Menko Konings van zorgorganisatie Het Hoge Veer. Hij heeft daarom besloten een verzorgingshuis in Raamsdonkveer niet geheel af te breken. Brancheorganisatie ActiZ stelt in een brief aan staatssecretaris Bussemaker dat zij “sluipenderwijs” een ‘omslagpunt’ heeft ingevoerd waarop de overheid thuiszorg niet meer rendabel vindt. Naast lagere indicaties krijgen veel ouderen sinds 1 januari 2008 minder persoonlijke verzorging en geen ondersteunende begeleiding meer. Mensen met een laag inkomen kunnen de servicekosten en huur vaak niet betalen.

Recente regellingen

In totaal signaleert Zorgvisie tien, vooral recente regelingen die extramuralisering ontmoedigen. In reactie op een knelpuntenanalyse van de gemeente Middelburg heeft Bussemaker eerder gezegd dat ze niet overtuigd is van de problemen met extramuralisering. Een woordvoerster van VWS meldt dat er wel een overgangsregeling komt waarmee zorgaanbieders in 2008 ‘overbruggingszorg’ kunnen leveren voor mensen met een verblijfsindicatie. Daardoor kunnen ze waarschijnlijk maximaal twee keer drie maanden extra thuiszorg leveren. Vanaf 2009 moet het volledige pakket thuis de oplossing zijn. De prijs daarvoor is afgeleid van instellingstarieven en blijft dus lager dan de vroegere thuiszorgvergoeding. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook: Financiering van zorg aan huis loopt vast

Lees hieronder een brief van ActiZ-directeur Koster over kleinschaligheid

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.