Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS: ‘Bezuiniging inspectie is juist uitbreiding’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt de komende jaren minder geld. Maar volgens minister Klink komen er juist meer inspecteurs.
VWS: ‘Bezuiniging inspectie is juist uitbreiding’

Het budget van de inspectie gaat de komende jaren omlaag, maar dat is geen bezuiniging, schrijft minister Klink aan de Tweede Kamer. De inspectie krijgt er juist twintig arbeidsplaatsen bij.

Patiëntveiligheid

De afgelopen jaren kreeg de inspectie tijdelijk extra geld voor projecten zoals patiëntveiligheid en transparantie, legt woordvoerder Wouter van der Horst uit. Ook in 2008 en 2009 is er nog extra geld voor veertien tijdelijke arbeidsplaatsen. Vanaf 2010 gaat het budget weer omlaag. In 2012 staat de inspectie voor 39,8 miljoen euro op de begroting, tegen 45,5 miljoen in 2008. Dit is echter nog altijd meer dan in 2007, toen ze 38,2 miljoen ontving.

Veiligheidsmanagementsystemen

Klink heeft de inspectie “ontzien” in de bezuiniging op alle overheidsdiensten. De overheid moet met twintig procent inkrimpen, maar de inspectie levert slechts zes procent in. Tegelijkertijd krijgt ze er echter twintig arbeidsplaatsen bij voor het toezicht op patiëntveiligheid en de invoering van veiligheidsmanagementsystemen. En dat doet de bezuiniging van zes procent weer teniet, aldus Van der Horst. Voor de extra inspecteurs zijn elders in het departement van VWS plaatsen ingeleverd. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

Minder geld voor inspectie

Zorginstellingen vaker verrast door inspectie

IGZ reikt prijs voor patiëntveiligheid uit

Weblog: Inspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.