Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS en V&VN: afspraken voor minder papier en meer patiënt

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Minder papier en meer zorg. Dat is het motto van V&VN om regeldruk in de zorg te verminderen. Afgelopen dinsdag ging minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) met vertegenwoordigers van wijkverpleegkundigen, toezichthouders, zorgaanbieders en zorgverzekeraars om de tafel om concrete afspraken te maken over de aanpak van administratieve knelpunten. Naar verwachting kan het papierwerk van wijkverpleegkundigen volgend jaar al worden teruggeschroefd.
Werkdruk in de zorg
Foto: iStock

De partijen gingen het gesprek aan om tien knelpunten van regeldruk in de zorg in kaart te brengen en aan te pakken. Zo moet er een einde komen aan de vijfminutenregistratie. Ook moet de digitalisering van papierwerk verminderd worden en wordt er gekeken naar het vereenvoudigen van zorginkoop. Verder kijkt het ministerie of er een minimumnorm kan worden ingesteld voor de wekelijkse administratielast.

Regeldruk in wijkverpleging

De tien knelpunten moeten van het voorjaar in een plan geformuleerd zijn. Daarbij moeten de oplossingen snel in de praktijk gebracht worden zodat tijdrovende administratieve problemen kunnen worden aangepakt. En dat is hard nodig volgens Sonja Kersten, directeur van V&VN. Eerder meldde zij al aan Zorgvisie dat de hoge werkdruk voor de wijkverpleging door administratieve rompslomp zorgelijk is.

Actieplan V&VN

De beroepsvereniging voerde afgelopen maandag met duizenden verpleegkundigen en verzorgenden een grootschalige actie om administratieve poespas in de zorg te verlagen. Papierwerk dat in hun ogen onnodig is, lieten de wijkverpleegkundigen links liggen. Ook kon verplegend personeel naar de actiecentrale van V&VN bellen om hun administratieve problemen aan te kaarten. V&VN pleit dat er meer tijd vrijkomt voor de patiënten als onnodige bureaucratische rompslomp verdwijnt. Volgens Caroline Smeets, wijkverpleegkundige en mede-initiatiefneemster van de actiedag, heeft de actiedag veel reacties opgeleverd.

Ruim 3.500 zorgprofessionals vulden een online vragenlijst over regeldruk in. Daaruit bleek dat bijna driekwart van de wijkverplegers en verzorgenden meer dan 25 procent van zijn tijd aan registratie besteed. Verder zou slechts 14 procent van de zorgprofessionals direct te maken hebben met de patiënt. Volgens een berekening van V&VN zijn zorgprofessionals op een acht uur durende werkdag ongeveer een uur van hun tijd kwijt aan niet zorggerelateerde  taken. In samenwerking met het ministerie hoopt de wijkverpleging een uur per dag aan tijd te winnen met het terugdringen van de registratielast.   

Sonja Kersten is tevreden over de actie en het gesprek met VWS. ‘We zijn erg blij met de steun van minister De Jonge voor onze actie. Wij blijven hard werken om de registratiedruk voor de verpleegkundigen en verzorgenden die in de wijk werken ook echt voelbaar minder te krijgen. Want dat is hard nodig’, aldus Kersten.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.