Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VWS gaat regioproeftuinen VGZ ondersteunen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het ministerie van VWS heeft drie regionale samenwerkingsverbanden van zorgverzekeraar Coöperatie VGZ met zorgorganisaties aangewezen als ‘proeftuin populatiegebonden afspraken’.
VWS gaat regioproeftuinen VGZ ondersteunen

VWS zal de drie projecten ondersteunen.

Populatiegebonden

Het gaat om de samenwerkingsverbanden Blauwe Zorg in Maastricht, Samen Sterker in Zorg in Alkmaar en Slimmer met Zorg in Eindhoven. Coöperatie VGZ werkt hier samen met huisartsen, ziekenhuizen en patiëntenorganisaties. In Eindhoven neemt ook zorgverzekeraar CZ deel aan de samenwerking. Per regio wordt gekeken naar de beste manier van samenwerken.

Landelijke erkenning

VGZ is blij met de landelijke erkenning van de samenwerkingsverbanden. Op termijn moeten de proeftuinen als landelijk voorbeeld gaan dienen. Organiseren van zorg dichtbij de patienten in de buurt, zou efficienter en effectiever zijn, zegt de verzekeraar. Kosten en premies zullen er minder hard door stijgen.

Besparingen delen

VGZ noemt als voorbeelden: het verplaatsen van eenvoudige behandelingen uit het ziekenhuis naar de huisartsenpraktijk, meer zelfmanagement en eigen regie voor de patiënt, meer preventieve activiteiten, en medisch onderzoek dichter bij huis en beter op elkaar afgestemd. De besparingen die de samenwerkingspartners behalen,  worden onderling verdeeld.

2 REACTIES

  1. Sorry. De digitale corrector heeft weer eens ongezien toegeslagen . Voor leukemie moet staan leuk, gewoon leuk . ICT onmisbaar in de ZORG ?? als ook daar dit soort correcties plaatsvinden , is dat veelbelovend voor lsp en epd. QUA.e.d. Hier weer zo’n ongewenste correctie . Er moet staan q.e.d. VWS waarborgt de patientveiligheid , maar zonder garantie en door wie ? ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. Efficiënter, effectiever, dichter bij huis, zelfmanagement, preventiever, eigen regie …………enz. Wat een oude wijn uit de sloot en koeien in nieuwe zakken ,lees ik hier . Premies zullen MINDER HARD stijgen , maar wel STIJGEN , is de verwachting ( waarop gebaseerd ? ) . Wie betalen de kosten en uit welk potje ? ? leukemie ook dat besparingen onderling verdeeld worden ! ! ! Hoe die verdeling is, staat er niet bij …. 1:2:1000 ? ? Beleggingsfondsen hebben geloofwaardiger verhaaltjes. Overigens krijg ik zeker bij ‘ proeftuinen’ altijd ..”luizige ” gedachten ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.