Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VWS investeert 12 miljoen euro in zorg voor vrouwen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Schippers trekt de komende jaren 12 miljoen euro extra uit voor onderzoek naar gezondheid van vrouwen.
vrouwen.fotolia.jpg
Fotolia

Dit is vandaag bekend gemaakt op een congres van WOMEN Inc. over genderspeficieke gezondheidszorg.

Vrouwspecifiek
De investering komt bovenop de 3,5 miljoen euro die minister Schippers begin dit jaar op het Depressiegala toezegde voor onderzoek naar depressies en depressiviteit onder jonge vrouwen en tieners. Totaal investeert Schippers komende periode dus 15,5 miljoen euro in vrouw specifiek onderzoek.

Kennisagenda
Het geld wordt geïnvesteerd in de uitvoering van de kennisagenda Gender en Gezondheid. Hierin is in kaart gebracht welke kennis over de verschillen tussen vrouwen en mannen in de gezondheidszorg bekend is en waar dit nog ontbreekt. Door meer kennis te krijgen over gezondheidsverschillen kunnen preventie, diagnostiek en behandelingen beter op de behoefte van vrouwen worden afgestemd.

Gezondheidsverschillen
De verschillen in gezondheid tussen mannen en vrouwen zijn soms erg groot. Vrouwen hebben zestig procent meer kans op bijwerkingen van medicijnen dan mannen. En bij hart en vaatziekten tonen vrouwen andere symptomen dan mannen, waardoor de diagnose soms wordt gemist. Ook hebben vrouwen twee keer zoveel kans op een depressie. De totale zorgkosten voor vrouwen liggen hoger dan voor mannen en werkende vrouwen hebben een iets hoger ziekteverzuim.

VUmc
In het VUmc gaat interventiecardioloog Yolande Appelman een regiegroep ‘gendersensitiviteit’ oprichten in opdracht van de raad van bestuur. Deze moet bewustwording van man/vrouw verschillen stimuleren binnen het onderzoek, onderwijs en opleiden en de kliniek. Ziekten worden bij vrouwen minder snel herkend en medicijnen en behandelmethoden werken vaak anders bij vrouwen. Dit komt omdat ze vooral zijn afgestemd op het mannenlichaam en getest zijn op mannelijke proefdieren.

Hartklachten
Appelman geeft een voorbeeld: ‘Hartklachten bij mannen worden veelal veroorzaakt door een vernauwing in de grote bloedvaten van het hart, terwijl bij vrouwen de klachten anders kunnen zijn en het probleem bij jonge en middelbare vrouwen veelal in de kleine bloedvaatjes zit. Dit is echter met de huidige technieken niet goed vast te stellen en ook niet goed te behandelen. Er is op dit moment onvoldoende kennis om vrouwen met hart- en vaatziekten de juiste diagnose en behandeling te geven terwijl het doodsoorzaak nummer 1 is. Dit moet echt anders.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.