Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

VWS: ‘Kritiek beveiliging epd niet onderbouwd’

Mark van Dorresteijn
Het onderzoek van informaticus Guido van ’t Noordende naar de beveiliging van het landelijk elektronisch patiëntendossier (epd) legt geen nieuwe problemen bloot. Zijn stelling dat de beveiliging onvoldoende is bij inbraak in het Landelijk Schakelpunt (LSP) of de ziekenhuissystemen die de mandatering regelen, is niet onderbouwd. Dat stelt het ministerie van VWS in reactie op het onderzoek dat Van ’t Noordende heeft verricht naar de beveiliging van het landelijk epd.
VWS: ‘Kritiek beveiliging epd niet onderbouwd’

Door zijn onderzoek alleen te baseren op de ontwerpdocumentatie van het landelijk epd, gaat Van ’t Noordende volgens VWS voorbij aan de maatregelen die bij de daadwerkelijke invoering van het landelijk epd zijn genomen.

Audits en indringerstesten

Het ministerie wijst erop dat het landelijk schakelpunt jaarlijks door onafhankelijke derden wordt getoetst door middel van audits en indringerstesten. De testen die tot nu toe zijn uitgevoerd, onder andere door gespecialiseerde hackers, hebben volgens VWS laten zien dat de beveiliging van het landelijk epd “adequaat” is. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Lees ook:

Beveiliging epd laat sterk te wensen over

Eerste Kamerleden nog niet overtuigd van noodzaak epd

Eerste Kamer beslist volgende week over behandeling epd-wet

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Onlangs met mijn huisarts een gesprek gehad over het EPD. Hij heeft er geen vertrouwen in. Zelf werkzaam – 40 jaar – in de Zorg – ik ook niet. Op het moment dat een een arts/verpleegkundige vergeet uit het systeem te gaan , heb je al een mogelijkheid om in te loggen. Alternatief zou zijn een ” Iris-scan ” of “vinger-scan ” ; etc..Politiek wat is jullie mening ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.