Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘VWS schrapt NHC voor lichtste zzp’s’

Het ministerie van VWS heeft vergevorderde plannen om vanaf volgend jaar de wooncomponent uit de laagste twee zorgzwaartepakketten (zzp’s) in de verpleging en verzorging te schrappen. Dat gebeurt in het kader van scheiden van wonen en zorg. Dat zegt althans algemeen directeur Michiel Wentges van BOB Advies.
‘VWS schrapt NHC voor lichtste zzp’s’

Wentges heeft van ingewijden binnen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en branchevereniging ActiZ vernomen dat het ministerie het komend jaar erop aanstuurt om voor zzp1 en zzp2 de functie ‘verblijf’ definitief te schrappen. In een overgangsperiode naar risicodragend vastgoed gaat het ministerie weliswaar nieuwe integrale tarieven introduceren voor de zwaardere zzp’s, maar voor de twee lichtste zzp’s komt geen zogenoemde Normatieve huisvestingscomponent (NHC). De NHC is het bedrag dat zorginstellingen via zorgzwaartepakketten krijgen voor hun huisvestingskosten. In de verpleging en verzorging valt onder zzp1 ‘beschut wonen met enige begeleiding’ en onder zzp2 ‘beschut wonen met begeleiding en verzorging’.

Brief in mei

“Dit bericht hoor ik in reactie op de uitgelekte ambtelijke brief van 7 oktober 2010”, zegt Wentges. “In die brief wordt het traject voor de invoering van integrale zzp-tarieven in de care geschetst. Wij wilden weten hoe het mogelijk is dat de overheid aan de ene kant zegt dat scheiden van wonen en zorg een feit wordt, maar ondertussen de invoering van de NHC middels een langjarig traject (tot 2018) voorstaat. Uit verschillende reacties maken wij op dat het komende jaar wel een begin gemaakt wordt met het scheiden van wonen en zorg voor zzp1 en zzp2.” Volgens Wentges sturen de VWS-ambtenaren duidelijk op 2012. “ We hebben vernomen dat in mei dit jaar een brief van VWS komt waarin een en ander wordt duidelijk gemaakt”, aldus Wentges.

De datum 2012 zingt al langer rond in zorgland. Ook AWBZ-adviseur Herman Hellemans hoort via informele kanalen nieuws. “Formeel is mij nog niets bekend van deze maatregel. Informeel gaan er al geruime tijd geruchten over scheiden wonen en zorg en een startdatum in 2012 hoor je vaker.”

Schrappen NHC

Het schrappen van de NHC bij de twee lichtste pakketten ligt voor de hand omdat de meeste cliënten met deze pakketten al in hun eigen huis wonen. De verwachting is dat deze cliënten een Volledig Pakket Thuis zullen krijgen. Dat is een bestaand zorgzwaartepakket zonder huisvestingscomponent. ActiZ-woordvoerder Jaap Knoppert wil nog niets zeggen over scheiden van wonen en zorg. “Hiervoor wachten wij de berichten van VWS af.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Scheiden wonen en zorg in de ijskast

VWS komt met bericht over huisvestingscomponent

ActiZ wil huisvestingscomponent in één klap invoeren

Huisvestingscomponent zzp’s is bekend

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. ik word nu verzorgd door mijn vrouw,die weet precies wat ze moet doen, als de pijn te erg word,ze krijgt een vergoeding uit de awbz/pgb,4000 euro per jaar,omgerekend in uren is dat veel te weinig een zorginstelling is wel het 4 voudige of nog meer,velthuizen van zanten wil dat ze als vrijwilliger mij gaat verzorgen,dus geen pgb meer,ik zal maar niet schrijven wat voor gadachten ik over haar heb en wat ik haar toe wens,laat ze eens nadenken dat dit de goedkoopste zorg is daar mag mijn vrouw toch wel wat voor terug hebben,m vr gr.

  2. Lees alle reacties
  3. Als ik bovenstaande stuk goed begrijp gaat het verdwijnen van de wooncomponent alleen op voor de ZZP 1 en 2 in de VV. DE LVG blijft buiten beschouwing voor nu. Wat wel belangrijk is, is dat door middel van het betalen van bijvoorbeeld huur er de mogelijkheid moet blijven bestaan dat cliënten met een ZZP 1 en 2 intramuraal kunnen wonen. Ook mensen met een lage ZZP kunnen erg gebaat zijn bij de sfeer van een intramurale setting. Het voorkomt isolement bij ouderen die zorgbehoevend zijn. Meer verzorging thuis is niet voor iedereen de beste oplossing en daar wordt nu niet naar gekeken.

  4. In het artiekel staat “ligt voor de hand omdat de meeste cliënten met deze pakketten al in hun eigen huis wonen”. Dit geldt niet voor clienten met een LVG-indicatie. LVG1 komt welliswaar steeds minder voor en de tendens naar ambulantisering voor deze groep clienten neemt steeds meer toe, maar als je kijkt naar de clienten met een zzp LVG2 dan is dat in heel veel gevallen nog niet het geval. Het schrappen van de NHC bij deze zzp zal voor instellingen met alleen maar LVG clienten wel eens heel hard kunnen aankomen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.