Wachten in de file voor de SEH

De concentratie van spoedzorg kan de Spoedeisende Hulpposten (SEH’s) op ziekenhuizen verstoppen. Patiënten kunnen niet terecht op de SEH, omdat er te weinig ambulances zijn om de patiënten die al op de SEH zijn te verplaatsen naar andere ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwt Crispijn van den Brand, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA).
Wachten in de file voor de SEH
Foto: Credit: NVSHA

Ambulances die voor de ingang van de SEH in de rij staan te wachten als taxi’s bij het station. De ambulances kunnen hun patiënten niet kwijt op de SEH, omdat alle plaatsen al bezet zijn. De patiënten die al op de SEH zijn, kunnen niet weg omdat er niet voldoende plek is andere ziekenhuizen of omdat er onvoldoende ambulances beschikbaar zijn om patiënten te verplaatsen. Dit schrikbeeld is realiteit in sommige ziekenhuizen in bijvoorbeeld Amerika en Engeland. ‘Daar wachten patiënten soms drie á vier uur voordat ze op de SEH terecht kunnen. Ik sprak laatst iemand uit Taiwan die zei

0
187

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.