Ziekenhuizen kunnen meer leren van calamiteiten’

Ziekenhuizen onderzoeken calamiteiten nu nog vaak individueel. Als ze de calamiteiten met elkaar vergelijken, kunnen ze de patiëntveiligheid vergroten. Dat zegt Cordula Wagner in een interview met Zorgvisie.
CordulaWagner_450.jpg
Cordula Wagner: 'Als ziekenhuizen calamiteiten vergelijken

Ziekenhuizen weten al veel over oorzaken van medische incidenten. Als het gaat om kleine incidenten, dan worden deze al gemeld en geanalyseerd in het meldsysteem van het ziekenhuis. Kwetsbare onderdelen voor de patiëntveiligheid in ziekenhuizen zijn overdrachten, situaties waar veel behandelaars betrokken zijn bij één patiënt en het medicijngebruik. ‘Het idee is dat je met de analyse van veel  kleine incidenten ook de oorzaken van calamiteiten in beeld hebt. Maar het is de vraag of dat echt zo is’, zegt Cordula Wagner, hoogleraar patiëntveiligheid en directeur van het onderzoeksinstituut NIVEL. ‘Een calamiteit heeft enorme impact. Dan ontstaat er vanzelf

0
91

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.