Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wantrouwen tussen reguliere artsen en bedrijfsartsen’

Redacteur Zorgvisie
Artsen in de reguliere zorg werken niet genoeg samen met bedrijfsartsen. Daardoor weten werknemers met een chronische ziekte niet bij wie ze moeten aankloppen voor hulp. Dat is een van de conclusies die de Sociaal-Economische Raad (SER) trekt uit onderzoek naar chronisch zieke werknemers.
Samenwerken400.jpg
Fotolia.

Een op de vijf Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar is chronisch ziek, zo blijkt uit het rapport van de SER. De meest voorkomende chronische ziektes zijn nek- en rugklachten, artrose, diabetes mellitus, astma en gehoorstoornissen. De komende jaren komen er meer chronisch zieke mensen bij, voorspelt de raad, die vindt dat deze mensen zo lang mogelijk moeten kunnen blijven werken.

Samenwerking artsen
Daarvoor zijn nog wel enkele obstakels te overwinnen, zowel bij patiënten en werkgevers als bij zorgverleners. Volgens de SER gaat in de samenwerking tussen al deze partijen nog het nodige mis. Veel chronisch zieke werknemers vertrouwen of kennen hun bedrijfsarts niet. Ze zullen eerder naar hun huisarts stappen, maar die staat te ver van het bedrijfsleven af. Reguliere artsen en bedrijfsartsen werken bovendien ook niet samen. Ze kennen elkaar niet, zijn niet op de hoogte van elkaars behandelplan of vertrouwen elkaar niet. Chronisch zieke mensen weten daardoor niet waar ze moeten aankloppen, aldus de SER.

Advies aan zorgverleners
De raad geeft in het rapport adviezen waarmee werknemers met een chronische ziekte aan het werk kunnen gaan en blijven. Huisartsen en medisch specialisten kunnen volgens de SER meer aandacht besteden aan het werk van de chronisch zieke, juist omdat werk kan bijdragen aan het herstel of de verbetering van iemands gezondheid. Ook patiëntenorganisaties, kenniscentra en bedrijfsartsen spelen een rol. De SER raadt hen aan om werkgevers beter te informeren over de effecten van een chronische ziekte op werk. De bedrijfsarts moet bovendien beter zichtbaar worden, zodat werknemers eerder naar hem of haar toestappen als ze een chronische ziekte hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.