Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Weinig aandacht voor sociale redzaamheid verstandelijk gehandicapte

Mark van Dorresteijn
Bij het vaststellen van de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten wordt te weinig gelet op sociale redzaamheid. Daardoor ontstaan er risico’s voor de kwaliteit van de zorg en een veilige leefsituatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Weinig aandacht voor sociale redzaamheid verstandelijk gehandicapte

De samenwerking tussen de organisaties is volgens de IGZ niet goed geregeld. De inspectie adviseert VWS daarom het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) opdracht te geven de huidige norm voor indicatiestelling aan te passen. Deze moet zich meer richten op de relatie van de cliënt met zijn omgeving dan nu het geval is.

Indicatiestelling

De indicatiestelling is volgens het onderzoek te globaal en heeft te weinig oog voor sociale en emotionele redzaamheid. Verder is de indicatiestelling voor volwassenen met een lichte verstandelijke beperking gericht op het individu en houdt deze onvoldoende rekening met de omgeving. Om een licht verstandelijk gehandicapte zoveel mogelijk normaal mee te laten doen in de samenleving, is goede ondersteuning nodig waarbij alle betrokken organisaties samenwerken in een netwerk.

Netwerk

De inspectie constateerde dat het netwerk vaak gebaseerd is op de persoonlijke inzet van medewerkers. Afspraken over samenwerking worden nauwelijks schriftelijk vastgelegd. Daardoor is de kans op onduidelijkheid en misverstanden groot. Bovendien is er gebrek aan regie. Zo zegt 55 procent van de zorgaanbieders niet te weten wie in het netwerk de regie voert. Dat maakt de situatie voor iemand met een verstandelijke beperking erg onoverzichtelijk, en de persoon dus kwetsbaar. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kabinetsmaatregelen treffen gehandicapten hard

‘Bureaucratie gehandicaptenzorg is tranendal’

Greet Prins: ‘Chaos gehandicaptenzorg dreigt’

NPCF en CG-Raad willen fuseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. ik ben het helemaal eens met ger smilde dat er zeker zorgen gemaakt moet worden hoe de overheid met de IQ als norm stelt ook die is niet helemaal betrouwbaar. iemand die pas een hersenschudding heeft gehad kan niet meteen de IQ weer hebben als voor die tijd omdat hij of zij nog niet genezen is van de hersenschudding. er zijn veel mensen die vroegtijdig een IQ test willen af nemen dan met een verkeerde IQ en uitkomst zitten. ook geld dit voor mensen die opdat moment aan stress en burn oudt leiden.
    iemand die genezen is of dit bovengenoemde niet hebben hebben meestal een hogere IQ.het blijft een moment opname ook als het als norm gesteld wordt.en onbetrouwbaar.mist er rekening wordt gehouden met de omstandigheden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het eens met de inspectie. Wij hebben een methodiek (de Taksatieschaal)ontwikkeld waarmee een integraal beeld wordt verkregen van de persoon en waarmee duidelijk wordt wat de consequentie van zijn beperking is in het dagelijks leven. De Taksatieschaal wordt door ons vaak ingezet voor deze groep en kan een indicatieaanvraag zorgvuldig onderbouwen. Daarnaast wordt ook duidelijk welke mate van zelfstandigheid iemand aan kan.
    Ik maak me grote zorgen over het feit dat de overheid alleen het IQ als norm stelt.

  4. de IGZ legt de vinger op de zere plek. bij de indicatiestelling wordt te veel uitgegaan van de fictie dat iedere patiënt zelfstandig kan functioneren en de rol van de omgeving op afstand gehouden. terwijl die de gaten zal moeten dichten die vallen bij ontoereikend functionerende geïndiceerde zorg (mantelzorg).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.