Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Wens cliënt staat centraal in kwaliteitskader wijkverpleging

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Dat wat de cliënt zelf kan en wil wordt voortaan het uitgangspunt voor wijkverpleging. Dat staat in het nieuwe kwaliteitskader wijkverpleging dat veldpartijen hebben ingeleverd bij Zorginstituut Nederland.
wijkverpleging
Foto: Adobe Stock

De deadline voor het aanleveren van het nieuwe kwaliteitskader wijkverpleging aan het Zorginstituut was 1 mei. Die is precies gehaald door de brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland, Patiëntenfederatie Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Het doel van het kwaliteitskader is de kwaliteit van zorg te vergroten. Daarbij staat steeds ‘de wens van de cliënt’ centraal, zo valt te lezen in een gezamenlijk persbericht. ‘Dat wat de cliënt zelf kan en wil wordt voortaan het uitgangspunt voor wijkverpleging. Wijkverpleging zal goede zorg en ondersteuning bieden, maar ook een toenemend beroep doen op de zelfraadzaamheid van mensen en hun naasten.’ Zorgvisie heeft al eerder bericht over de inzet op zelfredzaamheid.

Meer kwaliteit, minder regeldruk

Het kwaliteitskader geeft duidelijkheid over hoe goede wijkverpleging eruit moet zien. Veldpartijen hebben afspraken gemaakt over meer verdieping, doelmatigheid, meer kwaliteit en minder regeldruk. Maar het kwaliteitskader is nog niet helemaal af. Over enkele onderwerpen moeten de komende maanden nog verder worden uitgewerkt. Dat zijn de doorontwikkeling van het cliëntmeetinstrument en kwaliteitsinformatie uit het kwaliteitskader. Op 1 juli gaan de veldpartijen hiervoor een uitgewerkt plan van aanpak inleveren bij het Zorginstituut. Het kwaliteitskader sorteert ook voor op een nieuwe bekostiging die in 2020 moet worden ingevoerd. Daarvoor moet onder meer de urenregistratie worden afgeschaft. Dat vereist een andere manier van verantwoorden voor zorgaanbieders.

Steeds meer wijkverpleging

Het aantal 80-plussers in Nederland stijgt fors: van 700.000 nu naar 1.250.000 in 2030. De meeste van hen blijft langer zelfstandig thuis wonen. De groep thuiswonende ouderen die daarbij wijkverpleging nodig heeft, groeit van zo’n 270.000 mensen op dit moment naar 350.000 mensen in 2025. De zorg die deze mensen nodig hebben wordt steeds complexer. Het gaat niet alleen om intensieve zorg in eigen huis. Steeds meer draait het om inzet op preventie, behoud van gezondheid en zelfredzaamheid. Ook zoeken wijkverpleegkundigen meer verbinding met andere vormen van hulp aan cliënten, zoals jeugdhulp, dagbesteding, schuldhulpverlening.

Marieke Schuurmans

Hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans, die samen met de vijf partijen het kwaliteitskader opstelde, is tevreden over het resultaat: ‘Dit is een ambitieuze ontwikkeling waarin vanuit een brede blik op gezondheid de wijkverpleging, via preventie en zorg, een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van leven van mensen. Waarin kwaliteit nadrukkelijk ook gaat over doelmatigheid en waar een groot besef van is van de noodzaak tot met elkaar leren en verbeteren.’

1 REACTIE

  1. Interessant stuk om te lezen. Wat ook een grote impact heeft is de patiëntenparticipatie bij het toepassen van e-health. Naar mijn mening is het voor een zorginstelling alleen mogelijk om op die manier e-health (technologie) succesvol toe te passen. Neem patiënten mee in het proces. Ik heb een paar goede tips, in elke fase van het proces. In dit artikel kan je daar meer over lezen: https://medilease.nl/verbeteren-digitale-zorg-e-health-patientenparticipatie/

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.