Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkgevers willen rust op zorgfront

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien geen heil in nieuwe stelselhervormingen. De organisaties sturen vandaag een brief aan de Tweede Kamer waarin zij pleiten voor verbeteren van de zorg.
plantje.reageerbuis.fotolia.jpg
Foto: fotolia

‘Dat betekent: ondernemerschap, innovatiekracht plus mogelijkheden om te investeren.’ 

Zorgkosten
VNO-NCW en MKB-Nederland willen de stijging van de zorgpremies laten aansluiten bij de economische groei. ‘Weinig mensen realiseren zich dat, met de nominale zorgpremie en alle verstopte heffingen samen, onze uitstekende zorg 5400 euro per jaar per volwassene kost. Dat is dus bijna 11.000 euro per gezin. Bij ongewijzigd beleid loopt dat op naar 12.400 euro aan het einde van een volgende kabinetsperiode. Extra wensen laten deze rekening nog verder oplopen.’

Thuis
Volgens de werkgeversorganisaties kan veel van de Nederlandse zorg gewoon thuis, in plaats van in het ziekenhuis, worden georganiseerd. ‘Dat is minder belastend voor de patiënt en leidt tot gezondheidswinst’. De werkgevers becijferden dat dit een besparing oplevert van 1,5 miljard. Zij wijzen op beschikbare technologieën: ‘Door slimme inzet en analyse van big data kunnen we met elkaar de komende jaren onze zorg meer op individuele maat toesnijden én geleidelijk transformeren van uitstekende ‘reparatiegeneeskunde’ naar preventieve gezondheidszorg’.

Zorginnovatie
Nieuwe behandelingen en medicijnen komen volgens de werkgevers relatief snel beschikbaar voor iedereen in ons zorgstelsel. De verspreiding van procesinnovaties blijft achter. Daarom pleiten zij voor minder vrijblijvendheid: ‘Vanzelfsprekende samenwerking, waarbij zorgverleners over hun eigen onderdeel heen en samen regelen dat zorg slimmer wordt georganiseerd’.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over innovatie en verspilling in de zorg. 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.