Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wigersma: ‘Met regionale insteek EPD kweek je draagvlak bij artsen’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert op 5 november een congres over it-governance en it-alignment: “ICT: een feest voor de zorgprofessional?!” Een van de sprekers is Lode Wigersma, directeur beleid & advies bij de KNMG. Hij zal tijdens het congres pleiten voor een regionale insteek bij de invoering van het EPD. Want daarmee kweek je volgens hem draagvlak bij de artsen.

Het ministerie van VWS kan draagvlak voor het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) verkrijgen door regionaal in te steken. Dat is de stellige overtuiging van Lode Wigersma. “Daar ligt de sleutel, want in de regio wisselen artsen gegevens uit. Dus door aan te sluiten wat er in de helft van de regio’s al gebeurt, kan minister Klink draagvlak kweken.”

Daarbij kan volgens Wigersma overigens dankbaar gebruik worden gemaakt van het landelijk schakelpunt (LSP) en de landelijke infrastructuur zoals die door VWS en Nictiz is aangelegd. “Dat biedt de regio’s de mogelijkheid om snel stappen te zetten.”

Daarvoor is het wel nodig dat de geldstroom die nu richting het landelijk EPD gaat, voor een deel verlegd wordt richting de regio’s, stelt Wigersma. “Een dergelijke bottom-up benadering moet zich vertalen in de financiering.”

Wigersma geeft toe dat het begrip regio nog niet duidelijk is afgebakend. En er zijn ook nog regio’s waar gegevens nog niet op regionaal niveau worden uitgewisseld. Daar is wat hem betreft nog werk aan de winkel.

En natuurlijk is de KNMG ervoor dat ook op landelijk niveau patiëntgegevens uitgewisseld kunnen worden, aldus Wigersma: “Daarbij moet je denken aan de meest essentiële gegevens zoals het medicatiegebruik en allergieën.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.