Wlz onvoldoende gericht op eigen regie’

De Wet langdurige zorg (Wlz) geeft cliënten te weinig zeggenschap over hun zorgplan en de tarieven zijn te laag om echt eigen regie te voeren. Daarvoor waarschuwen zes cliëntenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illya Soffer
Illya Soffer - Foto: Ieder(in)

In de brief pleiten cliëntenorganisaties Ieder(in), CSO, NPCF, Per Saldo, LPGGz en LSR voor verandering. Allereerst is de positie van cliënten niet stevig genoeg. Illya Soffer, directeur van cliëntenorganisatie Ieder(in), legt uit dat de Wlz dubbelzinnig is op het gebied van de eigen regie. ‘Voor ons is eigen regie voor cliënten het allerbelangrijkste, maar dat komt niet goed genoeg naar voren in de wet. Zoals het nu in de Wlz staat, is het  zorgplan bijvoorbeeld eigendom van de zorginstelling. Het gevolg is dat cliënten te maken krijgen met de gestandaardiseerde manier van werken bij instellingen en niet echt zelf kunnen

1
100

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De overheid lijkt nog niet open te staan voor een serieuze aandacht en aanpak van de eigen regie. Vooral voor vele kwetsbare groepen is en wordt dat een belangrijk(er) probleem. Begin 2014 heeft Welder met een groot aantal onderzoekers (van universiteiten zoals Wageningen, Maastricht en VU) een brief aan Van Rijn en enkele directeuren VWS gestuurd om het thema Zelfregie in het kader van de decentralisatie van de Langdurige Zorg meer systematisch in beeld te brengen en te (gaan) onderzoeken. Als eerste aanzet daarvoor hebben we 10 onderzoeksvragen geformuleerd. Misschien kunnen we met een gecoördineerde aanpak met o.a. Ieder(in), NPCF, LPGGZ e.a. meer aandacht bij de overheid krijgen voor het thema Zelfregie. Welder, als kenniscentrum ‘Zelfregie, gezondheid en arbeid’ doet daar graag aan mee. Zie ook http://www.weldergroep.nl. Er zijn meerdere kwetsbare groepen die meer en systematische ondersteuning nodig hebben om ook hun regie op hun eigen wijze op te kunnen pakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.