Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zaans Medisch Centrum kampt met zeldzame NDM-bacterie

In het Zaans Medisch Centrum is bij negen patiënten een zeldzame resistente darmbacterie aangetroffen.1500 patiënten die afgelopen drie maanden in het ziekenhuis zijn geweest, worden opgeroepen mee te werken aan een onderzoek. Het RIVM adviseert goede opsporing in laboratoria en een goede naleving van de hygiënische maatregelen.
Zorgmedewerkers veroorzaken infecties

Het gaat om een bacterie met een speciale resistentie-vorm, veroorzaakt door het enzym New Delhi Beta-lactamase (NDM). De bacterie is ongevoelig voor antibiotica en kan andere bacteriën ook resistent maken tegen antibiotica.

Patiënten waarbij de bacterie is aangetoond, worden met voorzorgsmaatregelen behandeld in het ziekenhuis. In het Zaans Medisch Centrum zijn verschillende maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Volgens het ziekenhuis hebben patiënten die nu in het ziekenhuis verblijven geen risico op het in aanraking komen met de bacterie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en het RIVM zijn geïnformeerd.

Oproep

Wanneer iemand de bacterie bij zich draagt merkt diegene daar niets van. Het ziekenhuis gaat contact opnemen met 1500 patiënten die de afgelopen drie maanden opgenomen zijn geweest op een aantal afdelingen van het ziekenhuis om na te gaan of zij met de bacterie in aanraking zijn geweest. Zij ontvangen binnenkort een oproep om zich door middel van een huiduitstrijk te laten testen op de aanwezigheid van de bacterie.

Reizen

Preventiedeskundige Karina Nolte van het Zaans Medisch Centrum zegt in het Noordhollands Dagblad dat ziekenhuizen steeds vaker te maken krijgen met dit soort bacteriën omdat meer mensen reizen. Bovendien neemt het vermogen om resistent te worden toe.

Goede naleving en opsporing

Volgens het RIVM komt ongevoeligheid voor antibiotica wereldwijd steeds vaker voor. Een goede opsporing in laboratoria en een goede naleving van de hygiënische maatregelen in ziekenhuizen is volgens het RIVM cruciaal om verspreiding van NDM-bacteriën in Nederlandse zorginstellingen te voorkomen.