Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuwse gemeenten indiceren te streng

Zeeuwse gemeenten geven bijna alleen maar indicaties af voor goedkope huishoudelijke zorg. Thuiszorgorganisaties dreigen daardoor in financiële problemen te komen.

Gemeenten doen sinds 1 januari de indicatiestelling voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Negentig procent alfahulp

In Zeeland is het aantal indicaties voor goedkope huishoudelijke zorg de eerste drie weken fors gestegen. Ruim negentig procent van de indicaties is voor alfahulp. Dat was voorheen dertig procent. Dat gaat ten koste van de huishoudelijke zorg met ondersteuning.

Geen opzet

De gemeenten zijn niet met opzet strenger gaan indiceren, denkt Arnold Schelfhout, bestuurder van Zorgsaam uit Zeeuws-Vlaanderen. Ook zij zijn verrast door de uitkomst, bleek vorige week bij een overleg van zorgorganisaties met de WMO-wethouders. De gemeenten onderzoeken wat de oorzaak is.

Ook psychiatrische cliënten krijgen alfahulp

Schelfhout vermoedt dat bij het indiceren onvoldoende is gelet op het vermogen van zorgvragers om de regie over het eigen huishouden te regelen. “Ook met mensen met een psychiatrische aandoening krijgen een alfahulp. Dat is volgens de gemeenten nooit de bedoeling is geweest.”

Financiële problemen

Thuiszorgorganisaties in Zeeland dreigen door het strenge indiceren in financiële problemen te komen. De vergoeding voor alfahulpen is 14,50 euro, terwijl huishoudelijke zorg 22 euro oplevert. Bovendien dreigt er een tekort aan alfahulpen en zitten de zorgorganisaties met te veel thuiszorgwerkers opgescheept. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Thuiszorg moet afslanken door WMO

Waar zijn we in Nederland mee bezig?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.