Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ziekenhuis Arnhem en huisartsen onderzoeken samen medische fouten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis Rijnstate en de huisartsen vereniging Arnhem bespreken sinds kort samen de incidenten die zich voordoen in de patiëntenzorg. Zij houden daar een systematische registratie van bij en nemen maatregelen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.
Ziekenhuis Arnhem en huisartsen onderzoeken samen medische fouten

Het ziekenhuis is nu vier jaar bezig met het systematisch registreren en onderzoeken van foutenmeldingen, maar nog nooit samen met huisartsen.

Een onderzoeksteam bestaande uit een vertegenwoordiging van zowel het ziekenhuis als de huisartsen analyseert de meldingen.

Systeemfouten

Veiligheidscoördinator Paulien Ogink vertelt dat het veilig incident melden gaat over onbedoelde schade is ontstaan in de samenwerking tussen eerste- en tweedelijn: ‘Een melding kan gaan over een huisarts die te laat informatie krijgt nadat een patiënt uit het ziekenhuis is ontslagen. Andersom komt het voor dat huisartsen hun patiënt naar het ziekenhuis verwijzen met onvolledige gegevens.’ Het veilig incident melden is gericht op fouten in het systeem, benadrukt Ogink. Slechts een paar mensen krijgen inzage in alle gegevens en de naam van de melder wordt niet bekend gemaakt en alleen gebruikt voor het feitenonderzoek. Naar aanleiding van VIM-meldingen kan bijvoorbeeld een protocol worden verbeterd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

2 REACTIES

  1. Of er een meerwaarde is, dat samen doen. Ieder weet best wel de eigen fouten en dat bij de ander onderzoeken, dat komt ook als een boomerang weer bij iemand terug. Het zal een daverende attitudeverschuiving zijn als dat iets oplevert. Ik hoop het wel maar..

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.