Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuis-EPD bespaart geld’

Mario Gibbels
De implementatie van een nieuw EPD kost niet alleen geld, ze biedt ook mogelijkheden tot besparingen. Het is echter wel noodzakelijk dat de baten van het EPD gedurende de hele implementatie worden gemonitord. Dat concludeert Sander Knotnerus in zijn afstudeerscriptie voor de Master of Science in de medische informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Knotnerus heeft in opdracht van Capgemini Consulting onderzoek gedaan naar de baten die bijdragen aan een business case voor EPD implementaties in Nederlandse ziekenhuizen. Hij heeft hiervoor op basis van een literatuurstudie een model ontworpen dat de bewezen baten koppelt aan specifieke EPD functionaliteiten. Vervolgens heeft Knotnerus tien ziekenhuizen geïnterviewd die in verschillende fasen van een EPD-implementatie zaten om te achterhalen of deze baten ook bij deze ziekenhuizen worden gerealiseerd.

Besparingen

Uit de literatuurstudie blijkt dat met een ziekenhuis-EPD met name geld bespaard kan worden bij de functionaliteiten klinische documentatie en het verwerken van orders. De in de literatuur gevonden baten heeft Knotnerus ook teruggevonden bij de tien geïnterviewde ziekenhuizen. Wel viel het hem op dat een meerderheid van de geïnterviewde ziekenhuizen weliswaar voorafgaand aan de implementatie een business case heeft opgesteld, maar dat deze bijna nergens gebruikt wordt tijdens de latere fases van de EPD-implentatie.

De hele rit monitoren

Knotnerus stelt dan ook in zijn afstudeerscriptie dat als een ziekenhuis daadwerkelijk de baten van een EPD-implementatie wil realiseren, het gedurende de hele implementatie de baten moet monitoren. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.