Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisbacterie rukt op in Europa

Mark van Dorresteijn
De bacterie clostridium difficile komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en RIVM, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
Eenheid van Taal ABR

Volgens arts-microbioloog Ed Kuijper en arts-infectioloog Martijn Bauer van het LUMC lijkt clostridium difficile zelfs bezig met een opmars in Europa. De bacterie, die ernstige diarree veroorzaakt en levensbedreigend kan zijn voor patiënten die toch al verzwakt zijn, wordt vaker aangetroffen dan voorheen. Maar dat komt mogelijk ook doordat ziekenhuizen er alerter op zijn en daardoor een besmetting eerder op het spoor komen. De aanpak verschilt sterk per land en daarmee ook het aantal aangetroffen gevallen.

Sterfgevallen

De studie biedt voor het eerst inzicht in de sterfte als gevolg van clostridium difficile. Van de besmette patiënten was 22 procent drie maanden later overleden. Vier op de tien sterfgevallen bleek in ieder geval deels toe te schrijven aan de ziekenhuisbacterie. De agressieve variant die in 2005 leidde tot sterfgevallen in ziekenhuizen in Nederland en andere Europese landen, kwam evenwel minder vaak voor dan de onderzoekers hadden verwacht.

Nederland gidsland

In Nederland zijn de laatste jaren maatregelen genomen tegen verspreiding van de bacterie. Daardoor is de situatie hier onder controle. Andere landen nemen nu een voorbeeld aan de Nederlandse aanpak, zegt Kuijper. Vooral op het gebied van registratie, documentatie en hygiënemaatregelen is Nederland volgens hem een gidsland. Zo wordt al enkele jaren in een aantal ziekenhuizen nauwkeurig bijgehouden hoe vaak de bacterie voorkomt, wat de symptomen zijn en welke groepen patiënten kwetsbaar zijn. (ANP)

VUmc zet speurhond in tegen bacterie

Gevaarlijke ziekenhuisbacterie rukt op

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.