Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Ziekenhuissterfte verschilt per provincie

De kans dat een burger in een ziekenhuis overlijdt, hangt samen met de woonplaats. Dat melden wetenschappers in een artikel in Medisch Contact.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ziekenhuissterfte verschilt per provincie
Foto: rgbstock/Jascha Hoste

Wim van den Bosch (senior adviseur kwaliteit St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein), Maarten Broers (hoogleraar klinische epidemiologie VUmc) en Cordula Wagner (bijzonder hoogleraar patiëntveiligheid VUmc) hebben de ziekenhuissterfte per provincie berekend. De verschillen kunnen aanzienlijk zijn. Zo heeft een inwoner van Limburg, waar de ziekenhuissterfte het hoogst bleek, een 28 procent hogere kans om in het ziekenhuis te overlijden dan een Groninger of Fries.

HSMR interpreteren

De wetenschappers hebben geen eenduidige verklaring voor deze regionale verschillen. Ze vermoeden dat cultuur en religie mede bepalend zijn om al dan niet in een ziekenhuis te overlijden. Het fenomeen dat geografie invloed heeft op

4
39

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Heeft men ook de klimato-logische opwarming in Limburg , het aantal naturapolissen , carnaval en de lage plaats van de eredivisieclubs van Limburg ,de kwaliteit van de gouverneur , enz..enz..ook in dit cijfer verdisconteerd ? ? Zo niet dan sterft dit onderzoek in schoonheid …..toch ? ? Gelukkig is er per provincie geen significant verschil in de sterfte in bejaardenhuizen. Die is overal …100% ? ?

  2. Lees alle reacties
  3. Al zolang er landelijke zorgcijfers worden verzameld – 150 jaar of zo – zie je dat het gebruik van formele zorg groter is naarmate gebieden meer verstedelijkt zijn en naarmate we zuidelijker in het land komen, in die volgorde.
    Prima onderzoek trouwens, ook goed weergegeven in Zorgvisie deze keer, maar helaas in de dagbladen al weer behoorlijk uit zijn verband gerukt.

  4. Er is een belangrijk effect te noemen, al is er nog geen goede term voor, laat ik zeggen, de-wal-en-het-schip fenomeen: de vergelijkbaarheid van de cijfers. Ziekenhuizen passen hun beleid steeds maar bij, MEDE op basis van de sterftecijfers, waardoor de sterfte niet verandert, maar wel de cijfers. Je zou een Data Influence Factor (DIF) in moeten bouwen, die in Limburg op 0,5 ligt. Zodoende zijn de cijfers helemaal niet verschillend per regio. Hoe bepaal je DIF? Heel simpel: ga de werkvloer op. Zij kunnen het onderzoekers direct vertellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.