Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen declareren 1,5 miljard euro te veel

Ziekenhuizen hebben in de laatste drie jaar 1,5 miljard euro te veel gedeclareerd bij de zorgverzekeraars. Dat staat in een brief van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de Tweede Kamer.

De verzekeraars willen dat er voor 1 oktober afspraken zijn over de terugbetaling, anders moet de uitbreiding van vrije prijsafspraken met de ziekenhuizen worden uitgesteld.

dbc’s

Het bedrag van 1,5 miljard is gebaseerd op de declaraties over 2005 en 2006 en een raming van 2007. ZN-directeur Chiel Bos stelt in de Volkskrant dat ziekenhuizen de problemen onderkennen. De situatie is volgens Bos het gevolg van de invoering van de diagnose-behandel combinaties (dbc’s) in 2005, waarmee ziekenhuizen nu per verrichting declareren. “Er liggen bij sommige ziekenhuizen tientallen miljoenen op de plank, maar de urgentie lijkt te ontbreken om er iets aan te doen”, zegt Bos in de Volkskrant.

Liberalisatie

ZN gaat minister Klink adviseren volgend jaar niet meer dan 20 procent van de prijzen van ziekenhuisbehandelingen vrij te geven en de declaratiesystemen op orde te brengen. In 2009 kan vervolgens de helft van de markt worden geliberaliseerd.

Foutief systeem

Vorig jaar bleek ook al dat ziekenhuizen te veel hadden gedeclareerd. De suggestie was toen dat ziekenhuizen en specialisten dit moedwillig deden. Later bleek dat het nieuwe declaratiesysteem nog niet feilloos werkt. (Volkskrant)

Lees ook:

‘Half miljard te veel aan zorgdeclaraties’

Orde: ‘DBC’s werken niet goed

Orde van specialisten: fraude ondenkbaar

Websites:

Zorgverzekeraars Nederland

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.