Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen declareren te veel

DEN HAAG - Ziekenhuizen en medisch specialisten lijken duurdere dbc’s (diagnose-behandelingcombinatie) te declareren als ze daar financieel baat bij hebben. Dat is de voorzichtige conclusie van een “verkennend” onderzoek dat zojuist is verschenen in Economisch Statistische Berichten.

De onderzoekers van OZ zorgverzekeringen, het Centraal Planbureau en de Universiteit van Tilburg hebben gekeken naar het declaratiegedrag van ruim vijftig ziekenhuizen bij zes eenvoudige ingrepen waarvoor vrije prijsonderhandelingen gelden. De cijfers laten zien dat ziekenhuizen die een hogere prijs krijgen voor een complexe behandeling – voor een diagnose waar ook een eenvoudige, minder dure behandeling mogelijk is – vaker kiezen voor de complexe behandeling.

Upcoding

Amerikaans onderzoek laat zien dat het declareren van duurdere behandelingen, “upcoding”, ook plaats vindt in Amerika waar een vergelijkbaar bekostigingssystematiek is ingevoerd.

Upcoding

Een mogelijke oplossing voor upcoding is dat de verzekeraar eenzelfde prijs betaalt voor zowel de eenvoudige en goedkope als de complexe en dure behandeling. Het risico is dan alleen dat ziekenhuizen en medisch specialisten te vaak voor de goedkope behandeling kiezen.

Tinbergiaans

Uiteindelijk komt dit doordat hier sprake is van het zogeheten “Tinbergiaanse probleem”, aldus de onderzoekers: de dbc-systematiek wordt gebruikt om twee doelstellingen te bereiken, namelijk doelmatigheid en kwaliteit. De oplossing is de inzet van een extra instrument: het zichtbaar maken van de kwaliteit van de zorg zodat patiënten met de voeten kunnen stemmen. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.