Ziekenhuizen experimenteren met vrijstelling van registraties

Enkele afdelingen van drie ziekenhuizen krijgen vrijstelling van bepaalde kwaliteitsregistraties, mits ze zelf laten zien dat ze de kwaliteit verbeteren. Dat vertellen voorzitter Ate van der Zee en coördinator Nico van Weert van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg van de umc’s in een interview over de nieuwe NFU-visie op kwaliteit van zorg, die verbeteren boven verantwoorden stelt.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
01Ate_vanderZee_400.jpg
Ate van der Zee: ‘Wij denken dat een set van tien indicatoren volstaat.’ - Foto: NFU

Ziekenhuizen registreren zich suf in talloze verplichte kwaliteitsregistraties. Het nut daarvan wordt niet altijd ingezien door de artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die de gegevens moeten leveren. ‘Als artsen het idee hebben dat het erg van buitenaf komt, raken ze niet gemotiveerd door de registraties’, zegt Ate van der Zee, vice-voorzitter van de raad van bestuur  van het UMCG en voorzitter van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg van de universitair medische centra. Van der Zee erkent dat artsen deels zelf verantwoordelijk zijn voor het enorme aantal van meer dan 1500 kwaliteitsindicatoren. ‘Voor alle onderwerpen zijn er experts die

0
217

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.