Ziekenhuizen experimenteren met vrijstelling van registraties

Enkele afdelingen van drie ziekenhuizen krijgen vrijstelling van bepaalde kwaliteitsregistraties, mits ze zelf laten zien dat ze de kwaliteit verbeteren. Dat vertellen voorzitter Ate van der Zee en coördinator Nico van Weert van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg van de umc’s in een interview over de nieuwe NFU-visie op kwaliteit van zorg, die verbeteren boven verantwoorden stelt.
01Ate_vanderZee_400.jpg
Ate van der Zee: ‘Wij denken dat een set van tien indicatoren volstaat.’ - Foto: NFU

Ziekenhuizen registreren zich suf in talloze verplichte kwaliteitsregistraties. Het nut daarvan wordt niet altijd ingezien door de artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die de gegevens moeten leveren. ‘Als artsen het idee hebben dat het erg van buitenaf komt, raken ze niet gemotiveerd door de registraties’, zegt Ate van der Zee, vice-voorzitter van de raad van bestuur  van het UMCG en voorzitter van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg van de universitair medische centra. Van der Zee erkent dat artsen deels zelf verantwoordelijk zijn voor het enorme aantal van meer dan 1500 kwaliteitsindicatoren. ‘Voor alle onderwerpen zijn er experts die

0
90

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.