Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen melden veel meer incidenten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal meldingen van incidenten in ziekenhuizen is toegenomen. De Inspectie heeft in een half jaar evenveel meldingen binnen gekregen als vorig jaar in totaal.
medische misser.jpg

Dat brengt de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag naar buiten.

Patiëntveiligheid
In 2015 kwamen er 958 meldingen binnen bij de Inspectie. De eerste helft van 2016 brengt de teller al op 752. Als dit zo doorgaat, zijn er eind dit jaar al ruim 1500 incidenten gemeld. Volgens de Inspectie betekent dit niet dat de zorg in ziekenhuizen onveiliger is geworden: ‘Doordat ziekenhuizen meer melden, onderzoeken ze meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt.’

Meldingen
Jaarlijks ontvangt de inspectie ongeveer 10.000 meldingen van burgers, zorgaanbieders, fabrikanten en andere instanties. De inspectie ziet meldingen als belangrijke bron voor het toezicht. Ze kunnen een signaal zijn dat er ergens een risico is voor onveilige zorg. De inspectie vindt het belangrijk dat het ziekenhuis de patiënt en familie bij een onderzoek naar een melding betrekt. Dit gebeurt steeds vaker.

Dossier patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.