Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen Oost-Nederland starten netwerk oncologische zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Deventer Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaan samenwerken in een nieuw netwerk voor oncologische zorg in en om de regio Twente en Salland. Dat hebben de raden van bestuur van de drie ziekenhuizen bekendgemaakt.
Kanker_Springer_SPL_450.jpg
Foto: Springer Nature

Het Deventer Ziekenhuis, het MST in Enschede en het ZGT in Hengelo willen intensief samenwerken voor diagnose, behandeling en nazorg van patiënten met alle vormen van kanker. Ze gaan expertise uit wisselen, samen behandelafspraken maken en bundelen ook de krachten op het gebied van onderzoek en innovatie. Daardoor verwachten de ziekenhuizen de kwaliteit van kankerzorg in de regio verder te verhogen.

Volumenormen voor kwaliteit

Door de samenwerking kunnen de ziekenhuizen makkelijker voldoen aan de landelijke volumenormen van kankersoorten die niet zo vaak voorkomen, zoals slokdarm-, maag-, lever-, alvleesklier- en endeldarmkanker. Beroepsgroepen van medisch specialisten en zorgverzekeraar stellen minimum eisen voor chirurgische ingrepen om de kwaliteit te verbeteren. Er is daarom een landelijke trend om deze vormen van zorg te concentreren in gespecialiseerde netwerk. Dankzij de samenwerking van de drie ziekenhuizen blijft de behandeling voor deze vormen van kanker beschikbaar in Twente en hoeven patiënten niet verder te reizen. Uitgangspunt is dat patiënten altijd in hun eigen ziekenhuis terechtkunnen voor een diagnose, onderzoek en nazorg. Voor de behandeling moeten ze misschien naar één van de andere ziekenhuizen die is gespecialiseerd in hun vorm van kanker. De ziekenhuizen bepalen de komende weken hoe ze de behandelingen gaan verdelen.

Verbeteren met value based healthcare

De ziekenhuizen hebben de ambitie om een toonaangevend netwerk voor oncologische zorg te worden. Ze gaan samen de medische uitkomsten en het oordeel van patiënten daarover meten en analyseren volgens de principes van value based healthcare. Het doel is de zorg zo beter en veiliger te maken.

Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. >> Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.