Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuizen openbaren resultaat kankerbehandelingen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De ziekenhuizen plaatsen vanaf vandaag informatie over het resultaat van borstkanker- en darmkankeroperaties. De info is op te zoeken in het kwaliteitsvenster.
Kwaliteitsvenster.web.jpg

Volgens Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, is dit pas het begin: ‘Het is opnieuw een mooie stap in transparantie richting onze patiënten. Volgend jaar worden in samenwerking met patiëntenorganisaties acht andere specifieke aandoeningen toegevoegd aan het venster.’ 

Kanker
Afgelopen jaar kregen 17.099 mensen de diagnose borstkanker en 15.549 mensen de diagnose dikke darmkanker. Via de website www.nvz-kwaliteitsvenster.nl kan de buitenwereld ‘betrouwbare en begrijpelijke’ informatie opzoeken over deze aandoeningen, de kwaliteitsnormen en over de uitkomsten van borst- en darmkankerbehandelingen. Er staat bijvoorbeeld in hoe vaak er te weinig kwaadaardig weefsel is weggehaald en is afgezet tegen het landelijk gemiddelde. De cijfers over de kwaliteit van de zorg gaan vergezeld van een toelichting per ziekenhuis.

Patiëntenvereniging
Bij de ontwikkeling van dit Kwaliteitsvenster zijn naast de ziekenhuizen, ook Borstkankervereniging Nederland en Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal nauw betrokken geweest. André Willems, voorzitter SPKS: ‘Het geeft patiënten voor het eerst in één oogopslag inzicht in de kwaliteit van darmkankerbehandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Wat goed gaat maar ook wat beter kan.’ AnneLoes van Staa, bestuursvoorzitter Borstkankervereniging Nederland: ‘BVN juicht transparantie in de zorg toe. Het is mooi dat het Kwaliteitsvenster zicht geeft op de geboden zorg in ziekenhuizen in Nederland. We zijn dan ook verheugd over de toevoeging van deze informatie omtrent borstkankerzorg.’

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. "Vanaf vandaag" (= sinds gisteren)? Ik zie nog geen verschil met de oude versie van het Kwaliteitsvenster? In ieder geval blijft een groot gebruiksprobleem van het Venster dat men niet kan zoeken op aandoening om de prestaties van de ziekenhuizen bij die aandoening gepresenteerd te krijgen.
    Men moet steeds per ziekenhuispagina van het Venster zelf zoeken naar de prestaties bij bepaalde aandoeningen. Dat kan anders: zie de demo van de Zorgkwaliteitzoekpagina op https://gezondezorg.org/zkzp. En er zijn meer problemen met het Kwaliteitsvenster; zie https://gezondezorg.org/blog-kwaliteitsvenster.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.